Een belangrijke regel bij beleggen is gespreid beleggen. Als je een gespreide beleggingsportefeuille hebt ben je beter in staat om koersschommelingen beter op te vangen. Maar hoe krijg je een gespreide portefeuille?
Als belegger is het goed om niet al je geld op hetzelfde te zetten, daarmee bedoelen we niet alles op één aandeel, grondstof of obligaties. Als het goed gaat kan je vermogen snel groeien, maar mocht het fout gaan kan het ook heel snel dalen. De beurzen en koersen zijn erg bewegelijk als we kijken naar de afgelopen periode.
Alle categorieën hebben een risico
Spreiden is dus goed om minder risico te lopen. Als belegger is het mogelijk om in verschillende dingen te investeren. De meest bekende daarvan zijn aandelen, er zijn echter ook nog andere zaken waarin je kan investeren; obligaties, vastgoed, bitcoins. Maar ook in deze categorieën zijn weer verschillende subcategorieën. Zo heb je bijvoorbeeld aandelen uit verschillende sectoren in verschillende regio’s. Bij obligaties kan er weer onderscheid gemaakt worden tussen bedrijfs- en staatsobligaties.
De verschillende (sub)categorieën kennen ook weer hun eigen risico’s. Bij een aandeel is de koers bijvoorbeeld veel volatieler dan bij een obligatie. Op korte termijn kan een aandeel dus een mooi rendement opleveren, echter kan het de andere kan opschieten. Een obligaties zal op korte termijn minder kans hebben om veel waarde te verliezen en zal dus op korte termijn ook minder opleveren.
Het verschil in risico zie je ook weer terug in de regio’s en sectoren. Als je ervaring hebt met beleggen zal je zelf een goede afweging maken in een beleggingscategorie, regio en sector waarin je zal investeren. Als het dan tegenzit bij de aandelen, zal de klap eventueel opgevangen kunnen worden door de obligaties. Als je geen ervaring hebt met beleggen dan is vermogensbeheer wellicht interessant. Een beleggingsexpert maakt dan de keuzes omtrent aandelen, obligaties en andere dingen waarin je kan investeren.
Wat is een goede verdeling?
Dat is een goede vraag waarop eigenlijk niet echt een antwoord is. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het risico wat je kunt en wilt nemen bij beleggen. Ben je bereid veel risico te nemen en daarbij een kans te hebben dat het niet goed afloopt? Dan kan je ervoor kiezen om een groot percentage aandelen in je portefeuille te nemen. Als je wat voorzichtiger bent kan je er beter voor kiezen het percentage aandelen lager te houden.
Wat kan je nog meer doen?
Naast het spreiden in de beleggingsportefeuille is het periodiek instappen of periodiek beleggen ook het overwegen waard. Je stapt dan niet in één keer in met een groot bedrag, maar elke maand met een (klein) bedrag naar keuze.