Verschillen WA-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Als je autorijdt, wil je goed gedekt zijn tegen schade die je (ongewild) aan een ander hebt berokkend. De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) zorgt daarvoor. Deze WA-verzekering sluit je af wanneer je auto gaat rijden. Zo’n verzekering is wettelijk verplicht.

Daarnaast bestaat er de aansprakelijkheidsverzekering, die je eveneens dekt tegen wettelijke aansprakelijkheid. Maar het gaat dan niet om schade die je veroorzaakt tijdens het autorijden, maar schade die je aan iemand berokkent doordat je per ongeluk een dure vaas omstoot. We leggen de verschillen uit.

De WA Autoverzekering

Een WA verzekering is een autoverzekering. Deze dekt je tegen schade aan een ander tijdens het autorijden. Bijvoorbeeld als je een botsing krijgt of iemand aanrijdt. De WA autoverzekering is verplicht voor iedereen die een voertuig met een motor heeft. De WA verzekering is dus in het bijzonder een voertuigenverzekering. Deze dekt schade die je met je auto of voertuig veroorzaakt. Het hebben van een autoverzekering wettelijke aansprakelijkheid is verplicht. Heb je deze verzekering niet en ga je toch de weg op, dan kun je rekenen op een forse boete. Er zijn verschillende dekkingen, zoals de basisdekking, casco beperkt en all risk.


De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is een heel andere soort verzekering dan de autoverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is ten eerste niet wettelijk verplicht, maar wel handig om af te sluiten. Een dergelijke verzekering biedt namelijk dekking tegen de gevolgen van jouw aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld als je een dure vaas omver stoot of als je zoon van zeven een bal door de ruit van de buurman schopt. In zulke gevallen kun je aansprakelijk worden gesteld.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt je tegen dit soort schade. De kosten van aansprakelijkheid kunnen behoorlijk oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je je beschermen tegen zulke kosten. Meer informatie kun je hier vinden.

Het verschil

Er zijn dus een aantal belangrijke verschillen tussen een WA verzekering en een AVP verzekering. Een WA verzekering is wettelijk verplicht, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is. De schade veroorzaakt door of met een voertuig wordt bij de WA-verzekering gedekt. Alle andere schade die niet door een voertuig veroorzaakt is, wordt niet gedekt door de WA-autoverzekering.


Dat terwijl een aansprakelijkheidsverzekering deze zaken wel dekt, maar het is niet verplicht deze verzekering af te sluiten. Toch is het wel aangeraden een dergelijke verzekering te hebben. En belangrijk: een aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je veroorzaakt met een motorvoertuig. Je zult dus beide verzekeringen af moeten sluiten.

Schuld of aansprakelijk?

Ten slotte is er een verschil tussen schuldig zijn en aansprakelijk. Als je hond iemands dure bank heeft aangevreten, kun je toch aansprakelijk worden gesteld. Al is het de schuld van de hond. Je bent voor je huisdier aansprakelijk. Dit zijn twee verschillende dingen. Daarom kun je bij de meeste verzekeringen kiezen of je alleen schade door jezelf verzekert, of ook door  je huisdieren en overige