Tips voor het opstellen van je eerste factuur

Ben jij net begonnen met je eigen onderneming? Gefeliciteerd! Hoe leuk is dat? Het runnen van een eigen onderneming is heerlijk, maar het stelt je ook voor nieuwe uitdagingen. Zo komt bijvoorbeeld al snel het moment dat je je eerste factuur moet opstellen. Doe jezelf een plezier en laat een gratis factuur maken via internet. In dit artikel delen we enkele tips voor het opstellen van je eerste factuur.

Wat moet er op een factuur?

Een aantal dingen zijn onmisbaar op de factuur. Wat betreft jouw gegevens wil je jouw naam, de naam van je onderneming, het adres van jouw onderneming, jouw KvK-nummer en het BTW-ID nummer hebben. Datzelfde geldt voor de klant (als de klant geen bedrijf is, hoeft KvK-nummer en BTW-ID nummer uiteraard niet. Verder plaats je op iedere factuur de datum, het factuurnummer, de geleverde diensten met en zonder BTW en de eventuele reiskosten.

Factuurprogramma’s

Niet iedereen is even handig met vormgeving. Je wilt natuurlijk wel dat de factuur die je stuurt er een beetje representatief uitziet. Gelukkig zijn er een hoop online programma’s waar je voor 10-20 euro per maand facturen kunt opstellen. Deze programma’s kunnen zelf de KvK-gegevens van je klanten met een onderneming opzoeken en rekenen zelf de BTW uit. Ook houden veel programma’s bij of er nou wel of niet al betaald is. Bovendien is het ontzettend handig voor het doen van je jaarlijkse BTW-aangifte.


Gratis templates

Als je geen zin hebt om twee tientjes in de maand te betalen, kun je online ook op zoek naar gratis templates voor facturen. Voeg hier de juiste informatie bij en eventueel een eigen logo. Je moet in dit geval wel je administratie helemaal zelf doen, maar als je dat niet erg vind, is dit wel de goedkoopste optie. Bewaar de facturen van vaste klanten goed, zodat je een groot deel van de informatie bij een volgende factuur gewoon kan kopiëren.

Facturen bewaren

Tot slot: bewaar je facturen minimaal twee jaar. Ieder kwartaal moet jij namelijk BTW-aangifte doen en de BTW die jij over je geleverde diensten of producten ontvangen hebt terugbetalen aan de belastingdienst. Mocht de belastingdienst twijfelen of je deze aangifte naar waarheid hebt ingevuld, moet jij bewijs kunnen leveren. Het is daarom ontzettend belangrijk om je administratie goed en overzichtelijk bij te houden. Het is slim om voor het overzicht voor ieder kwartaal een aparte map te maken.