Risico’s begrijpen: waarom elke professional een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig heeft

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een van de duurste verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten. Omdat hij niet (nog) verplicht is, laat je hem misschien links liggen. Je denkt zo geld te besparen, maar uiteindelijk kan het je juist ontzettend veel geld kosten als je niet verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid. Het zelfstandig ondernemerschap brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee en het is belangrijk dat je deze begrijpt. Daarom vertellen wij je hier waarom elke professional in onze ogen een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig heeft.

Iedere ondernemer kan arbeidsongeschikt raken

Met een AOV bescherm jij jezelf tegen arbeidsongeschiktheid. Hier is bijvoorbeeld sprake van als je door ziekte, een ongeval, burn-out of zwangerschap langere tijd niet kunt werken. Veel ondernemers denken dat ze niet zo snel arbeidsongeschikt raken. Voor het ene beroep is het risico inderdaad groter dan voor het andere beroep, maar iedere ondernemer kan arbeidsongeschikt raken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Raak je arbeidsongeschikt, maar ben je hier niet voor verzekerd? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor zowel jezelf als je bedrijf.

Met een AOV creëer je een financieel vangnet

Als je in loondienst werkt, krijg je in Nederland ‘gewoon’ doorbetaald als je arbeidsongeschikt bent. Helaas geldt dit niet voor ondernemers. Wil je dat er wel geld binnen blijft komen? Dan moet je zelf een financieel vangnet creëren. Dit doe je door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je hebt dan recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Een verzekeraar keert elke maand een vast bedrag uit, waardoor er geld binnen blijft komen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om je vaste lasten te blijven betalen. Bovendien hoef je niet alleen te teren op je spaargeld, waardoor je financieel niet aan de grond komt te zitten.

Hoeveel geld je per maand ontvangt als je een AOV hebt, kunnen we je niet precies vertellen. De hoogte van een uitkering hangt namelijk af van een aantal factoren, waaronder de mate van arbeidsongeschiktheid en het verzekerde bedrag waar je voor gekozen hebt. Je verzekeraar bepaalt voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Is dit 80 procent? Dan heb je elke mand recht op 80 procent van het verzekerde bedrag. Je ontvangt overigens niet direct een uitkering, want bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je te maken met wachttijd. Het eerste geld ontvang je pas nadat de wachttijd verstreken is. Bij het afsluiten van een AOV bepaal je zelf wat de wachttijd is.


Verzeker ook je werknemers tegen arbeidsongeschiktheid

Werk je als zzp’er? Dan hoef je alleen maar over je eigen arbeidsongeschiktheid na te denken. Dit is niet het geval als je personeel in dienst hebt. Volgens de Nederlandse wet ben je als werkgever namelijk verplicht om een zieke werknemer de eerste twee jaar door te betalen. Je moet minstens 70 procent van zijn loon doorbetalen, maar in sommige gevallen is dit zelfs 100 procent.

Werknemers die arbeidsongeschikt raken, maar in de toekomst nog wel (deels) kunnen werken, komen in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terecht. Als werkgever ben je in dat geval verplicht om de eerste 10 jaar een WGA-uitkering te betalen. Dit kan je uiteindelijk flink wat geld kosten. Wil jij je verzekeren tegen de financiële risico’s die dit met zich meebrengt? Sluit dan een WGA Eigenrisicodragersverzekering af. Je bent hiermee verzekerd voor de WGA-uitkering die je als werkgever aan je werknemer moet betalen.