Heb je als ondernemer plannen om het bedrijf uit te breiden? Dan is het noodzakelijk om over voldoende financiële middelen te beschikken. Anders kunnen de plannen niet doorgaan. Toch is het lang niet altijd nodig om volledig zelf over alle middelen te beschikken. Zo kun je bijvoorbeeld ook bedrijfsfinanciering aanvragen.
Dat kan doorgaans op twee manieren: met een zakelijk krediet en een zakelijke lening.
Het verschil tussen een krediet of een lening
Er zijn twee verschillende soorten bedrijfsfinanciering: aan de hand van een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Het is handig om de verschillen te kennen en deze twee mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je zeker welke financiering het beste bij jouw bedrijf past.
Bedrijf financieren middels een krediet
Heb je tijdelijk niet voldoende geld om je bedrijf bijvoorbeeld uit te breiden? Liquide middelen zijn hiervoor vaak een vereiste. Wanneer de liquide middelen momenteel niet voldoende zijn, is het handig om een zakelijk krediet te nemen bij een geldverstrekker. Dit is vaak een bank. Je kunt dan beschikken over een bepaald bedrag.
Dit bedrag kan behoorlijk uiteenlopen, want het is afhankelijk van hoeveel winst je bedrijf jaarlijks maakt. Een bank of een geldverstrekker kan bijvoorbeeld 100.000 euro beschikbaar stellen. Zo’n bedrag mag je volledig of gedeeltelijk opnemen. Wanneer je van de 100.000 euro maar 50.000 euro nodig hebt om het bedrijf uit te breiden, laat je de overige 50.000 euro staan.
Je betaalt dan alleen rente over de 50.000 euro die je wel hebt opgenomen. Over de rest betaal je dan geen rente. Je kunt daarop tussentijds aflossen, zodat je dat gedeelte later weer kan opnemen. Met een zakelijk krediet maak je dus volledig je eigen keuzes en kun je opnemen en aflossen wanneer je maar wilt. De rente van een zakelijke financiering ligt doorgaans hoger dan bij een zakelijke lening. Het rentepercentage ligt tussen de 4,8 en 8,6 procent. Een fors verschil.
Bedrijf financieren middels een lening
Het is ook mogelijk je bedrijf te financieren middels een lening. Een lening kun je aanvragen als je in je geheel niet over de liquide middelen beschikt om een bedrijf uit te breiden. In zo’n geval bieden diverse banken en geldverstrekkers een zakelijke lening aan. Een lening kent doorgaans een bepaalde vooraf afgesproken looptijd en maandelijkse aflossing. Daarmee verschilt een zakelijke lening van een zakelijk krediet.
De hoogte van de lening wordt van tevoren afgesproken. Hoeveel je mag lenen, is onder meer afhankelijk van je jaarlijkse en maandelijkse inkomsten, maar ook van een aantal andere factoren.
Zo kun je bij een bank of geldverstrekker misschien wel 200.000 euro zakelijk lenen. Dit bedrag mag je volledig opnemen. Er wordt rente betaald over het gehele bedrag. Het maakt dus niet uit welk deel van de 200.000 euro je wel of niet opneemt. De hele bedrijfsfinanciering is aan een vaste rente onderhevig. De rente loopt gedurende de hele looptijd. De looptijd wordt van tevoren met de bank of geldverstrekker afgesproken.
Daardoor betaalt een bedrijf elke maand een deel van de lening terug in de vorm van een vast bedrag. De bedragen die zijn afgelost, kunnen in tegenstelling tot bij een zakelijk krediet niet meer worden opgenomen. Aan het einde van de looptijd moet de schuld zijn ingelost. Een bedrijfslening is dus een stuk minder flexibel, maar kent met een rente tussen de 2,5 en 5,1 procent een stuk lagere rentetarieven.