Categorieën
Tweede hypotheek

Tweede hypotheek voor verbouwing

tweede hypotheek voor verbouwing

Heeft u plannen om u huis te verbouwen of te verbeteren? Tijdens de kredietcrisis lijken steeds meer mensen voor een verbouwing te kiezen nu het moeilijk is het huis te verkopen.

Als het plan voor de verbouwing vorm heeft gekregen, is het belangrijk te weten hoeveel het gaat kosten en hoeveel u te besteden heeft. Heeft u het bedrag niet op uw bankrekening staan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het geld te lenen.

Overwaarde

Heeft u overwaarde op uw huis dan is het mogelijk om die overwaarde te gebruiken als onderpand voor een tweede hypotheek.

Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een goede optie voor de financiering van een verbouwing. Een tweede hypotheek is, zoals de naam al zegt een nieuwe lening naast uw bestaande hypotheek op hetzelfde onderpand, namelijk uw huis. Grote voordelen van een tweede hypotheek is dat voor deze lening vaak een lagere rente betaald hoeft te worden dan bijvoorbeeld voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Verder is het mogelijk dat de hypotheekrente aftrekbaar is van de belasting.

Hypotheekrente tweede hypotheek aftrekbaar?

Als u het geld van de tweede hypotheek gaat gebruiken om uw huis te verbouwen, te renoveren of te verbeteren dan is de hypotheekrente in de meeste gevallen aftrekbaar van de belasting. Het is wel een goed idee om dit van te voren na te gaan bij uw adviseur of bij de belastingdienst, zodat u hier zeker van bent.

Waar sluit u de tweede hypotheek af?

Het is geen regel dat u een tweede hypotheek bij dezelfde bank of verzekeraar afsluit als de eerste hypotheek. Toch is het in de praktijk niet altijd gunstig om dit bij een andere bank te doen. Mocht u in omstandigheden raken waarin u de hypotheek niet meer kunt betalen, dan heeft de bank waar de eerste hypotheek is afgesloten de eerste rechten op terugbetaling. Als een tweede hypotheek bij een andere verstrekker is afgesloten is deze in zo’n geval in het nadeel. Het risico dat de bank loopt, wordt vaak vertaald in een hogere rente, wat voor u minder gunstig is. De bank waar de eerste hypotheek loopt kan in dat geval dus een betere keuze zijn.

Wat kost een tweede hypotheek?

Net als bij een eerste hypotheek, moet u voor het afsluiten van een tweede hypotheek afsluitkosten betalen en naar de notaris. Als de bank het noodzakelijk acht moet u vaak ook het huis laten taxeren, wat ook kosten met zich meebrengt. Natuurlijk kunt u deze kosten meefinancieren met de hypotheek. Maar hoe lager het bedrag van de tweede hypotheek, hoe hoger het aandeel kosten zal zijn. Wilt u een klein bedrag lenen dan kan een andere leenvorm gunstiger zijn. Een offerte aanvragen kan nooit kwaad.

Alternatief

Een alternatief voor een tweede hypotheek is het verhogen van de huidige hypotheek. Lees hier wanneer en hoe u de hypotheek kan verhogen.

 

[ninja_forms_display_form id=4]
Categorieën
Nieuw Oversluiten Tweede hypotheek

Haal geld uit je huis

haal geld uit je huis

Soms heb je geld nodig. Voor onderhoud of een verbouwing. Of gewoon omdat je iets wilt kopen. Een mogelijkheid is dan om dat geld uit je huis te halen.

Geld nodig?

Dan is het makkelijk om je hypotheek te verhogen. Het makkelijkste doe je dat door je hypotheek hoger te laten inschrijven bij het afsluiten er van. Je laat, in overleg met je bank natuurlijk, de notaris dan een hoger bedrag inschrijven in het hypotheekregister dan je daadwerkelijk in handen krijgt. Handig. Heb je dan tussentijds geld nodig, dan kun je dit via je geldgever opnemen, zonder dat je opnieuw naar de notaris moet om een nieuwe hypotheekakte te laten passeren of de oude te laten aanpassen. Met een hogere inschrijving bespaar je notariskosten en heb je een appeltje voor de dorst. Als je extra geld wilt opnemen kijkt de bank natuurlijk wel naar je inkomen. Om te zien of je de extra lasten wel kunt dragen. En naar het huis dat als onderpand dient. Want meer dan de executiewaarde zal de bank niet uitlenen.

Aftrekbaar

Als je het extra geld gaat gebruiken voor onderhoud of verbouwing van je huis, is de rente over de extra opname gewoon aftrekbaar. In de meeste andere gevallen niet. Overleg vooraf even met je adviseur als je niet zeker weet of de verhoging van de hypotheek aftrekbaar is.

Tweede hypotheek

Als je niet aan een hogere inschrijving hebt gedacht, is er niets aan de hand. Heb je extra geld nodig, dan kun je een tweede hypothgeek nemen. Dat hoeft niet bij je huidige geldverstrekker te zijn. Maar het ligt wel voor de hand om het bij dezelfde bank te doen. Want banken zijn niet happig op het verstrekken van een tweede hypotheek, als de eerste bij een andere bank loopt. Na veel vijven en zessen lukt het meestal wel, maar dan tegen een hogere rente. En je moet weer verplicht langs de notaris, wat extra kosten met zich meebrengt. Een dure optie dus, maar nog altijd goedkoper dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, omdat de rente daarop hoger is. Voor de aftrekbaarheid van de rente op een tweede hypotheek geldt hetzelfde als voor een hogere inschrijving. Alleen als de tweede hypotheek wordt gebruikt voor onderhoud aan of verbouwing van de eigen woning (het huis waarin je daadwerkelijk woont), is de rente aftrekbaar, anders niet. Je kunt een tweede hypotheek dus best gebruiken om er een auto van te kopen of om mee te gaan beleggen maar dan is de rente daarover niet aftrekbaar.

Helemaal oversluiten

Als je extra geld nodig hebt, kun je ook besluiten om je huidige hypotheek helemaal af te lossen en meteen een hele nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je een andere hypotheekvorm wenst of omdat je nu een hele hoge rente betaalt. Uiteraard komen er dan weer kosten bij kijken. Je huis moet worden getaxeerd, de notaris stuurt zijn nota voor het aflossen, doorhalen en vestigen van de nieuwe hypotheek. En je betaalt weer afsluitkosten aan de bank, die ook nog eens met een boeterente aan komt zetten. Ook de hypotheekadviseur zal je een nota sturen. Een dure grap dus, die in de meeste gevallen niet voordelig zal zijn. Laat daarom van te voren uitrekenen of het zin heeft om je hypotheek tussentijds helemaal over te sluiten.

Laat vrijblijvend je financiële situatie bekijken.

[ninja_forms_display_form id=5]