Om antwoord te kunnen geven op die vraag, leggen we eerst uit wat een hackathon is. Het woord ‘hackathon’ is een samenvoeging van de woorden ‘hack’ en ‘marathon’. Het is een evenement waarin deelnemers zich voor een vastgestelde tijd inzetten om de beste oplossingen te vinden voor bepaalde vraagstukken. Een hackathon kan zowel online als offline plaatsvinden.
Om wat voor soort vraagstukken gaat het?
De onderwerpen van de vraagstukken waar de teams in een hackathon mee aan de slag gaan, liggen vaak op het gebied van ICT, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van web applicaties en nieuwe hardware maar kunnen ook op andere terreinen liggen, zoals sociaal-maatschappelijk, onderwijs, het milieu of nieuw te ontwikkelen technologieën.
Wie doen er mee?
De deelnemers kunnen individueel of in een team voor een bepaalde tijd samenwerken om de beste oplossingen of ideeën te vinden voor een probleem of vraagstuk. Deelnemers worden soms uitgenodigd of ze kunnen zichzelf opgeven. Net als de onderwerpen die heel erg uiteenlopen, geldt dat ook voor de deelnemers. Zo zijn er hackathons voor studenten, programmeurs, designers, hackers, onderzoekers, wetenschappers, medewerkers van een bedrijf of een combinatie hiervan.
De duur van een hackathon kan variëren van een paar uur tot een paar dagen waarin de deelnemers non-stop aan de slag gaan.
Wedstrijdelement
Hackathons kunnen een competitief element hebben waarbij teams het tegen elkaar opnemen. Zo’n wedstrijdelement zorgt natuurlijk voor een extra uitdaging. Soms worden teams gevormd met teambuilding als doel.
Wat is een hackathon pitch?
Een hackathon pitch is een duidelijke en beknopte presentatie door de teams of deelnemers waarin ze hun idee, bevindingen of project uit de doeken doen. Ze presenteren de pitch voor een jury, de organisatoren en/of voor andere deelnemers. Met zo’n pitch kunnen de teams duidelijk maken wat het doel, de functie of wat de mogelijke gevolgen zijn van hun project.
Hoe organiseer je een hackathon?
Bij het organiseren van een hackathon komt heel wat kijken. Wil je als bedrijf of organisatie een hackathon organiseren, dan is het mogelijk om de organisatie van zo’n evenement geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf dat daar ervaring in heeft.
Wat is het nut van een hackathon?
Hackathons worden vaak georganiseerd in opdracht van bedrijven die op deze manier slimme, creatieve en innovatieve oplossingen voor hun vraagstukken of problemen kunnen vinden. Door middel van deze hackathons kunnen bedrijven in een korte tijd zien waar voor hen kansen en mogelijkheden voor de toekomst liggen. Het is bovendien een uitstekende gelegenheid om talent te scouten en zo toekomstige werknemers met speciale talenten of vaardigheden te ontmoeten en aan zich te binden. Voor deelnemers vormt de hackathon een prima manier om nieuwe kennis op te doen, te netwerken en mensen in hun vakgebied te ontmoeten.