verbouwing

Financiële mogelijkheden voor het verbouwen van een woning

Moet je woning verbouwd worden om bijvoorbeeld een extra kinderkamer te kunnen creëren? Ben je toe aan een renovatie van de badkamer of keuken in huis? Een verbouwing brengt over het algemeen hoge kosten met zich mee. Huishoudens stellen zichzelf dan ook al snel de vraag: hoe financier ik de verbouwing? Kan ik mijn hypotheek verhogen voor de verbouwing, zodat niet alles uit eigen zak betaald hoeft te worden? Welke impact heeft dit op mijn maandlasten? Er zijn mogelijkheden om een verbouwing via de hypotheekverstrekker te financieren. Althans, wanneer je al enige tijd in de woning woont en de waarde ervan gestegen is. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. 

Tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing 

Een van de mogelijkheden die een hypotheekadviseur aan je voor zal leggen is het afsluiten van een tweede hypotheek. Het is gebruikelijk een tweede hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker af te sluiten, als waar je huidige eerste hypotheek loopt. Dit betekent echter niet dat dit per definitie noodzakelijk is; je kunt een tweede hypotheek soms ook elders afsluiten als de rente van een hypotheek daar gunstiger is. Houd er hierbij wel rekening mee, dat er een aantal haken en ogen aan deze optie zitten. De hypotheekadviseur vertelt je daar meer over. 

Lening afsluiten voor het verbouwen van je huis 

Enigszins vergelijkbaar met het afsluiten van een tweede hypotheek, is de keuze voor een losse lening. Denk aan een doorlopend krediet. Je bepaalt hierbij zelf welk deel van het krediet je opneemt en op welk moment je dat doet. Aan het krediet zit echter een maximum. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat uitsluitend rente betaald wordt over het deel van de lening wat je gebruikt hebt voor de verbouwing. Blijf je onder je opnamelimiet van het doorlopend krediet, dan betaal je zodoende geen rente over het bedrag wat overgebleven is. 


Verbouwing financieren bij aankoop woning 

Naast de mogelijkheid om je bestaande huis te verbouwen, kun je ook voor een verbouwing van een nieuw aangekocht huis kiezen. In dit geval is het interessant om te kijken of de verbouwing binnen de hypotheek kan worden afgesloten. Hierbij wordt gekeken naar de waarde van de woning, op basis van een taxatierapport, na uitvoering van de verbouwing. Logischerwijs moet je financiële situatie het toelaten, een hogere hypotheek af te sluiten om de verbouwing hierin mee te kunnen nemen. Laat je er meer over vertellen door een hypotheekadviseur.