eigen bedrijf

Eigen bedrijf beginnen: heb je hier al aan gedacht?

Ga je een eigen bedrijf starten? Gefeliciteerd! Pak het goed aan, juist bij de start van je ondernemerschap. Zo kun je vlekkeloos je bedrijf opbouwen. Van vervoer tot marketing: dit zijn handige tips om rekening mee te houden – misschien zelfs al voordat je officieel je bedrijf hebt. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Vervoer

Als ondernemer ben je veel onderweg. Zorg daarom voor comfortabel vervoer! Hier heb je iedere dag weer profijt van. Je kunt verschillende opties overwegen. Werk je in de buurt? Dan kun je een (elektrische) fiets als hoofdvervoermiddel gebruiken, mocht dit je wens zijn. Of kijk naar de opties die het openbaar vervoer je bieden. Maar eerlijk is eerlijk, een auto is toch wel comfortabeler. Maar het nadeel is dat je als (startende) ondernemer dan direct een grote investering moet doen, om een zakelijke wagen te kopen. De oplossing? Zakelijk leasen geeft je de mogelijkheid om in een passende auto te rijden, zonder die instapkosten. Je betaalt enkel een vast bedrag op maandbasis, waar veel services bij zijn inbegrepen.

Kantoorruimte

Het is de bedoeling dat je als ondernemer zelf een werkplek kiest en inricht. Je kunt dus op zoek gaan naar een mooie kantoorruimte. Zeker als je van plan bent om (binnen afzienbare tijd) personeel aan te nemen, is dit een belangrijke stap. Maar ook als je een eenmanszaak hebt, valt er iets voor te zeggen dat je niet altijd vanuit je huis werkt. Op die manier kies je immers voor een betere werk-privébalans. Er zijn een aantal zaken om op te letten in je zoektocht naar de ideale kantoorruimte. Denk allereerst aan de afstand: je wilt er snel kunnen komen, bijvoorbeeld met de auto die je kiest via occasion lease zakelijk. Verder moet de ruimte groot genoeg zijn. En je wilt er prettig kunnen werken – let onder andere op het geluid en daglicht om je heen. Richt de werkplek mooi in, geheel naar eigen stijl. Daar mag je best bij uitpakken!


Personeel

Hierboven noemen we het al: overweeg om te werken met personeel. In een eenmanszaak is dit wellicht niet direct de bedoeling, maar bij veel bedrijven is het juist wel een slimme zet. Als je groeiplannen hebt, is het immers lastig om alles zelf uit te moeten voeren. En je kunt de expertise van anderen ook goed gebruiken. Kies daarom juist personeel uit voor de bedrijfsonderdelen waar je zelf geen kaas van hebt gegeten. Of dat nu administratie of marketing is, er is natuurlijk genoeg om aan te denken. Het is trouwens wel belangrijk dat je voldoende tijd neemt om je personeel in te werken. Zie het als een mooie investering!

Branding

Pak de branding van je bedrijf meteen goed op. Wat wil je uitstralen? Dit kun je zien als het visitekaartje van je bedrijf. Laat de look en branding op zoveel mogelijk plekken terugkomen. Van je logo tot de inrichting van je website: het is mooi als het allemaal op elkaar aansluit. Het helpt om bijvoorbeeld eerst een moodboard te maken, om op basis daarvan de branding steeds verder uit te werken.

Marketing

Tot slot: zet ook meteen in op marketing. Hiermee laat je je bedrijf immers groeien! Laat een marketingplan opstellen, met realistische doelen. Je kunt tegenwoordig veel marketingstrategieën inzetten, zowel online als offline. Kies de juiste manieren om klanten aan je bedrijf te binden: je marketingplan is dus gericht op de juiste doelgroep. Bij de ene doelgroep is socialmediamarketing effectief. Bij de andere doelgroep heb je juist baat bij meerdere marketingmiddelen, van posters langs de weg tot advertenties in zoekmachines. Door hier eerst een onderzoek naar te doen, ga je effectief te werk.


Als ondernemer richt je je pijlen op veel uit te voeren taken. Dat is nu juist wat het ondernemerschap zo interessant maakt! De tips die je hierboven leest, helpen je alvast op weg.