Het geld dat je uitgeeft aan je dagelijkse boodschappen neemt waarschijnlijk een aanzienlijk deel in van totale uitgaven. Met deze tips kun je flink besparen op je boodschappen.
Als je wilt besparen op je boodschappen begint dat eigenlijk al voor je de winkel in gaat. Door je thuis al voor te bereiden op je inkopen, kun je flink goedkoper uit zijn. Het kost wat extra tijd, maar die tijd betaalt zich terug in geld.
1. Ga zo min mogelijk naar de winkel
Iedere dag naar de supermarkt, kijken waar je die dag zin in hebt om te eten. Nog eens wat extra’s meenemen omdat het er zo lekker uitziet, je kent het wel. Spullen waarvan je niet zeker weet of je ze nog in huis hebt voor de zekerheid in je karretje laden. Niet alleen kost zo vaak boodschappen veel tijd, het zorgt ook voor een overvolle koelkast en voorraadkast. Dat is niet overzichtelijk en leidt er uiteindelijk toe dat je veel moet weggooien. Gemiddeld gooit de Nederland bijna 50 kilo voeding per jaar weg. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. En zonde van je brandstof. Als je de bonnen van je weekboodschappen bewaart, weet je ook van te voren al wat je kwijt bent voordat je boodschappen gaat doen. Probeer een maximumbedrag vast te stellen en houd je daar zoveel mogelijk aan.
2. Maak een lijst van standaard producten
Er zijn van die producten die je altijd nodig hebt. Tandpasta, shampoo, wasmiddel, toiletpapier, melk, koffie, thee, enz. Maak een vaste lijst van dat soort producten en sla die eens per week in. Iets meer daarvan in huis hebben is geen probleem. Het gaat toch wel op.
Bekijk hier een voorbeeld van een standaard boodschappenlijst (Word). Je kunt hem zelf aanpassen.
3. Plan maaltijden vooruit
Neem jezelf voor om hooguit één of twee keer per week boodschappen te doen. Maak voor de dagen die er tussen zitten, een planning. Denk aan ontbijt, lunch, avondeten, snacks, drank en toilet- en huishoudelijke artikelen. Als je bij het plannen daarvan ook nog een beetje rekening houdt met de aanbiedingen van die week, dan loont het zich dubbel. Je kunt rekening houden met hoeveelheden. Als je de ene dag ergens iets van overhoudt, dan kan je dat de volgende dag in je maaltijd verwerken.
4. Let op de aanbiedingen
Als je je boodschappenlijstje maakt of je menuplan, kan je online al kijken welke aanbiedingen je supermarkt die week zal hebben. Koop vooral producten die je normaal ook koopt. Als er speciale vlees of groenten in de aanbieding zijn, dan kun je een gerecht kiezen waar die ingrediënten in voor komen.
5. Trap niet in marketingtechnieken
De duurdere producten liggen vaak op ooghoogte. Voor goedkopere producten moet je bukken of omhoog kijken. Ook bij de uitgang liggen vaak artikelen die je makkelijk meepakt, maar die vaak niet goedkoop zijn.
6. Koop in het groot
Sommige producten kun je beter in bulk kopen als je ze toch veel gebruikt. Denk aan olijfolie, keukenrollen, toiletpapier, wasmiddel. Maar ook anderhalve liter pakken in plaats van kleinere verpakkingen.
7. Koop niet altijd A-merken
Bij sommige producten maakt het niet uit of je een huismerk of een A-merk koopt. Bij frisdrank vinden veel mensen de merkartikelen beter. Maar bij producten als melk, boter, bloem, suiker, enz. maakt het echt niet uit welk merk je koopt, want het smaakt gewoon hetzelfde. En kinderen proeven echt niet welk merk Cola ze drinken, terwijl de A-merken meer dan dubbel zo duur zijn dan de huismerken. Hetzelfde geldt voor bier.
8. Maak en snijd het zelf
Gesneden groenten en gesneden fruit zijn altijd duurder dan dat je het het zelf snijdt. Bovendien blijft het minder lang vers als het al gesneden is. Artikelen als dressings kun je makkelijk zelf maken, daar hoef je geen flessen voor te kopen. Dat geldt zeker ook voor kant-en-klaar maaltijden en kant-en-klaar salades en ‘verse’ vruchtensappen. Kruidenmengsels zijn vaak een combinatie van kruiden die je toch al in de kast hebt. Met vooral erg veel zout er in. Hetzelfde geldt voor verpakt fruit. Los fruit is veel goedkoper, kijk maar eens naar het prijsverschil van vier verpakte appels bijvoorbeeld, ten opzichte van vier losse.
9. Investeer in een goede diepvries
Een diepvries kan je helpen om goedkoper uit te zijn. Je kan meer invriezen dan je denkt. Zo kun je goede aanbiedingen van vlees opslaan. Als je vaker rundergehakt gebruikt, dan kan je op woensdag (gehaktdag) met korting een voorraad bij de slager halen en in de diepvries doen. Maar ook als je ingrediënten over hebt als saus, kokosroom, jus of wat dan ook, dan kun je deze in een ijsblokjesvorm bewaren tot je ze weer kunt gebruiken. Je zou zelfs af en toe een dubbele portie kunnen koken van bijvoorbeeld nasi, macaroni, chili con carne en één deel meteen opeten en een tweede deel invriezen zodat je een makkelijke maaltijd hebt als je geen zin of tijd hebt om te koken. Het is aan te raden om met een viltstift de datum van invriezen er op te zetten, omdat de oorspronkelijke houdbaarheidsdatum door het invriezen wordt ‘overruled’.
10. Naar welke winkel ga je?
Het kan nog al wat uitmaken bij welke winkel je je boodschappen doet. Zo zijn de Aldi, Lidl en C1000 winkels waar je vaak goedkoper uit bent, dan bij ketens als de AH of de Plus. Er is natuurlijk ook een verschil en artikelen en kwaliteit. Dus dat zal je tegen elkaar af moeten wegen.
11. Moment van boodschappen doen
Wanneer ga je boodschappen doen? Een half uur voor sluitingstijd worden veel artikelen afgeprijsd. En meestal is het er dan erg rustig in de winkel en kun je dan nog goed dichtbij parkeren ook.
Zoals je ziet, zijn er mogelijkheden genoeg om geld te besparen bij de boodschappen. Heb jij nog tips?