bedrijfsaansprakelijkheidsverzkering

Dit is wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inhoudt

Ben jij een ondernemer? Dan is het je vast niet ontgaan dat er veel verschillende verzekeringen beschikbaar zijn die je kunt afsluiten voor je bedrijf. Een van die verzekeringen is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als je inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet en niet precies weet wat deze polis inhoudt, maak je dan geen zorgen. In dit artikel leggen we je snel en simpel uit wat deze verzekering omvat. Doe er je voordeel mee en lees snel verder!

Wat is het?

Laten we de eerste vraag die je nu waarschijnlijk hebt, beantwoorden. Want wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nu precies? Eigenlijk verklapt de naam het al grotendeels. Met deze verzekeringspolis bescherm je je bedrijf tegen aansprakelijkheid.

Stel dat jij, je werknemer of je product schade aanricht aan een persoon of aan zijn of haar spullen. Die persoon kan iemand buiten het bedrijf zijn, maar ook iemand binnen je eigen bedrijf. Als je bedrijf aansprakelijk gesteld wordt voor deze schade en een vergoeding moet betalen, dan kun je een beroep doen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.


Allereerst zorgt je verzekeraar ervoor dat je de juridische hulp ontvangt die je nodig hebt. Want bij een schadeclaim zul je vrijwel altijd een jurist of advocaat in moeten schakelen om je te verdedigen. De kosten hiervoor komen dus bij je verzekeraar te liggen. En ook als blijkt dat je inderdaad een schadeclaim moet betalen, kun je aankloppen bij je verzekeraar.

Hoeveel kost het?

Het is lastig om te zeggen hoeveel je bedrijf zal moeten betalen voor deze verzekering. Net als bij veel andere zakelijke polissen hangt de hoogte van de premie af van een aantal factoren die voor ieder bedrijf anders zijn. Voor een exact bedrag kun je dus het beste een offerte opvragen bij een verzekeraar.

Wat in ieder geval vaststaat, is dat de premie van deze polis waarschijnlijk laag is vergeleken met de mogelijke kosten van een schadeclaim. Je weet natuurlijk nooit zeker of je bedrijf ooit te maken zal krijgen met een schadeclaim, maar naarmate je langer zaken doet en je bedrijf groeit, wordt de kans wel steeds groter.


Slim voor zzp’ers?

Je vraagt je misschien af of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook handig kan zijn als je als zelfstandige werkzaam bent. Dat is zeker het geval. Als zzp’er verdien je misschien wel wat meer dan in loondienst, maar je hebt waarschijnlijk geen grote reserves klaarstaan voor eventuele schadeclaims. Mocht je met zo’n claim te maken krijgen, dan moet je misschien je pensioenpot aanbreken. Aangezien dat iets is wat je natuurlijk wilt voorkomen, kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten voor dit soort situaties. Je weet dan vrijwel zeker dat een schadeclaim niet je financiële toekomst overhoop haalt.