bitcoin crowdfunding

Bitcoin crowdfunding: het alternatief voor Kickstarter?

Kickstarter en Patreon kennen we intussen allemaal wel. Het zijn ideale manieren om het benodigde geld op te strijken en zo een project of zelfs de opstart van een onderneming te financieren. Het platform fungeert hierbij als tussenpersoon om zo starters en financiers samen te brengen. In ruil eist het dan weer een financiële vergoeding. Bij Kickstarter gaat het bijvoorbeeld om een success fee van 5% met daarnaast een afhandelingskost en een vaste vergoeding per aangebrachte investeerder. De touwtjes houden ze eveneens graag zelf in handen. En hierdoor stappen steeds meer mensen over naar Bitcoin Crowdfunding.

Wat is Bitcoin Crowdfunding?

Bij klassieke crowdfundingplatformen is er altijd sprake van centralisatie en houdt één platform de touwtjes strikt in handen. Hierdoor kan het ook fikse tarieven en een aantal strenge regels opleggen. Bij Bitcoin Crowdfunding, een tool aangeboden door BTCPay Server, is het tegendeel waar en verkrijg je een interface die je zelf opzet en dit onafhankelijk van een derde partij die voortdurend de controle hoopt te behouden. Supporters betalen dan ook gewoon rechtstreeks aan jou en je kan ook zelf aan de campagne sleutelen, zonder dat je tegen de beperkingen van het platform aanloopt.

Decentraal financieren: waarom zou je dat doen?

Het grootste voordeel van Bitcoin Crowdfunding is uiteraard de decentrale werking. Je legt zo min mogelijk de macht bij externe diensten waarvan je maar moet hopen dat ze hun beloftes nakomen. Zeker indien hun eigen jaarcijfers rood kleuren is dat niet zonder risico. Maar zelfs indien er financieel geen vuiltje aan de lucht is, blijf je natuurlijk steeds beperkt tot de opgelegde voorwaarden. Voorwaarden die ze bovendien eenzijdig mogen aanpassen. Lees ze gerust even door: ze zijn zelden rooskleurig. Of toch niet voor jou. Daarom is decentraal financieren een te overwegen alternatief. Zo houd je zelf de touwtjes in handen en hoef je geen ongunstige voorwaarden te slikken.


Overigens zijn er nog een aantal andere belangrijke voordelen verbonden aan Bitcoin Crowdfunding. Je hebt bijvoorbeeld zelf toegang tot de CSS waardoor je zelf aan je campagne kunt knutselen. Hierbij behoud je alle vrijheid. Denk eveneens aan het vrij instellen van mijlpalen, beloningen, het vrij configureren van een minimaal en een maximaal op te halen bedrag en uiteraard de vrijheid om zelf jouw campagne te hosten.

Gaat Bitcoin Crowdfunding Kickstarter dan van de troon stoten?

Dat lijkt ons toch niet het geval te zijn. Niet alleen omdat de positie van Kickstarter gewoon te sterk is, ook omdat het wel degelijk zijn meerwaarde bewijst. Het gebrek aan decentralisatie en de aanwezigheid van een vertrouwde omgeving schept immers vertrouwen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen investeren via crowdfunding, maar indien je onbekende financiers aanspreekt, is vertrouwen nu eenmaal geen onbelangrijk gegeven. Hoe spijtig het ook mag zijn: het decentraal karakter van Bitcoin Crowdfunding loopt zo al snel tegen z’n beperkingen aan.

Hierdoor omschrijven we Bitcoin Crowdfunding liever als een alternatief. Zijn techneuten jouw gedroomde financiers en ben je op zoek naar budget om een ware Bitcoin revolution te ontketenen? Dan is Bitcoin Crowdfunding inderdaad een heerlijk idee. Wil je als online ster helemaal vrij zijn over wat je in jouw videokanalen verkondigt, zonder rekening te moeten houden met al te veel policies van derde partijen? Dan is dat mogelijks ook het geval. Wil je bij het grote publiek geld ophalen om shampooflesjes te maken? Dan kies je toch beter voor Kickstarter. En zo zal je steeds een afweging moeten maken tussen centrale en decentrale crowdfunding. En tussen Kickstarter, Patreon, Bitcoin Crowdfunding en tientallen andere alternatieven.