middeltjes vette huid

10 Huismiddeltjes tegen de vette huid

Een vette huid wordt vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen en aanleg. Probeer de middeltjes hieronder uit om de huid te verzorgen en minder vet te maken.

Het vermijden van ongezonde voeding zoals junkfood, bewerkte koolhydraten en toegevoegde suikers, kan ook wel eens helpen.

1. Was je gezicht

Als je een vettige huid hebt, was je gezicht dan twee keer per dag. ’s Ochtends en ’s avonds. Vermijd agressieve zeepproducten. Kies voor een mild of natuurlijk reinigingsmiddel of glycerinezeep bijvoorbeeld.


2. Gebruik blotting papier

Dit zijn kleine papiertjes die je in je tas kan doen en waarmee je het vet van je huid kan op deppen. Ze zijn niet duur en je koopt ze bij de drogist. Je gezicht ziet er minder glimmend en vet uit. Je kan ze zo vaak gebruiken als je wilt.

3. Honing

Honing is een beproefd middel bij huidproblemen. Honing heeft een anti-bacteriële en anti-sceptische werking (1). En dat kan helpen bij acne. Honing helpt de huid gehydrateerd te houden, zonder het vet te maken.

Honingmasker
Breng een dun laagje honing aan op de vette huid of huid met acné en laat het 10 minuten intrekken. Spoel het af met lauwwarm water.

honing havermout masker

4. Kleimasker

Kleimaskers zijn bij uitstek geschikt voor de vette huid. De klei absorbeert de overtollige olie en kalmeert de huid. Vooral de Franse groene klei is een goedkoop en eenvoudig middeltje voor de vettige huid.

Zo maak je een groen kleimasker
Meng (gefilterd) water of rozenwater met een theelepel kleipoeder. Breng het kleimengsel aan en laat het drogen op de huid. Spoel het met lauwwarm water af en dep je gezicht droog.

5. Jojoba olie

Olie gebruiken op een vette huid klinkt misschien wat tegenstrijdig. Maar jojoba olie is een ouderwets huismiddeltje dat al eeuwen gebruikt wordt om een vette huid, acné en andere huidproblemen op te lossen. Maar er is ook voldoende wetenschappelijk onderzoek dat de werking van jojoba op de huid ondersteunt (2).

Door de jojoba olie op je huid, hou je als het ware de talgklieren voor de gek. Die denken dat er genoeg vet geproduceerd is waardoor er minder talg geproduceerd wordt.

Jojoba olie gebruiken
Masseer 2-3 keer in de week een paar druppeltjes jojoba olie in de huid te masseren. Bevalt het goed dan kan je het dagelijks doen. Je kan ook wat jojoba olie mengen met een kleimasker zoals hierboven.

6. Havermout

Havermout is nog iets dat je waarschijnlijk wel in huis hebt en wat je goed kan gebruiken als huismiddeltje voor je huid. Het helpt je dode huidcellen te verwijderen op een milde manier. Verder kalmeert het de huid en absorbeert het overtollig vet.

Om havermout te gebruiken als huidmasker, gebruik je het gemalen. Dat kan je makkelijk zelf doen in je blender of keukenmachine. Je kan de havermout combineren met een lepel yoghurt of er wat honing in doen.

Havermoutmasker
Vermeng ongeveer 3 eetlepels gemalen havermout met warm water en zorg dat een pasta ontstaat. Smeer het op je gezicht en laat het zo’n 10 minuten intrekken. Spoel het af met lauwwarm water en dep je huid droog.

7. Eiwit met citroensap

Eiwit en citroensap zijn bekende oude middeltjes voor een vette huid. Citroensap absorbeert de olie Het zijn allebei middeltjes die je huid samentrekken en die poriën verkleinen. Wel een beetje voorzichtig zijn als je gevoelig bent voor allergieën.

Eiwit- citroenmasker
Meng een eiwit met een theelepel citroensap. Breng het aan op je gezicht en laat het masker drogen. Spoel het af met warm water en dep je huid droog.

eiwit-citroen

8. Gemalen amandelen

Gemalen amandelen zijn ideaal om je huid te ontdoen van dode huidcellen. Daarnaast nemen ze ook overtollig huidvet en onreinheden van de huid op.

Amandelscrub
Meng 3 theelepels gemalen amandelen met 2 eetlepels honing. Breng het aan op de huid en maak zachtjes draaiende bewegingen. Spoel het af met warm water en dep de huid droog.

Heb je een erg gevoelige huid, breng het dan alleen aan op de huid en laat het 10 minuten intrekken.

9. Tomaten

Tomaten bevatten salicylzuur, een ingrediënt dat ook in aspirine zit. Dit zuur helpt bij het oplossen van de vetten en lost het talg in verstopte poriën op.

Tomatenmasker
Combineer een theelepel suiker met het pulp van een tomaat. Maak lichte, draaiende bewegingen en laat daarna het masker nog 5 minuten intrekken. Je kan ook een paar schijfjes tomaat op de vettere delen van je gezicht leggen en in laten trekken.

10. Aloe vera

Aloë vera is een plant die erom bekend staat dat het brandwonden en andere irritaties kan verzachten. Aloë vera wordt veel gebruikt op een vettige huid. Aloë vera heeft een antibacteriële en hydraterende werking op je huid.

Je kan de hele plant gebruiken of kant-en-klare aloë vera gel kopen. Aloë vera kan een allergische reactie veroorzaken als je een hele gevoelige huid hebt. Probeer als je twijfelt eerst even wat uit op de binnenkant van je arm en laat het 24-48 uur zitten.

Aloë vera gebruiken
Breng een dun laagje aan op je gezicht voor je gaat slapen en laat het zitten tot de volgende ochtend. Spel het dan af met lauwwarm water en dep de huid droog.

Lees ook : makeup tips voor de vette huid

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *