huidverzorging winter

Kou en de verzorging van je huid

Buiten is het koud, binnen staat de verwarming aan. Allebei factoren die zorgen dat de huid extra uitdroogt. Terwijl vocht er juist voor moet zorgen dat de huid soepel en gezond blijft.

Een droge huid is gevoeliger voor irritaties en ziet er dan snel minder goed uit. De huid wordt dof, rimpeltjes lijken dieper en barstjes, kloven en rode plekken kunnen ontstaan.

Gevoelige plekken

Die delen van de huid met weinig talgklieren zijn extra gevoelig voor kou. Zo kan de huid op knieën en ellebogen heel moeilijk vocht vasthouden. Ook de huid van de onderbenen is van nature droog. De lippen bevatten helemaal geen talgklieren en zijn daarom het slechtst beschermd tegen de kou. De dunne huid rond de ogen kan ook wel wat extra bescherming gebruiken.

Meer kans op een droge huid

Een droge huid heeft het meest te lijden onder kou. Net als de ouder wordende huid, die daarnaast ook droger wordt door verandering in hormoonspiegels. De huid vraagt dan om extra bescherming.


Waar je wel invloed op hebt zijn dingen als: het nemen van langdurige douches of baden. Het lijkt misschien aantrekkelijk en verzorgend voor een droge huid, maar dat is het zeker niet. Roken geeft negatieve invloeden van binnenuit, maar ook de rook zelf droogt de huid uit.

Kleding

Kleding is natuurlijk een goede bescherming tegen de kou. Toch kan schurende kleding de huid nog extra uitdrogen. Ook synthetische stoffen zorgen dat de huid niet kan ademen Kies voor zachte, natuurlijke materialen, waarin de huid nog wel goed kan ademen.

Winterverzorging

De winter is dus dé tijd om je huidverzorging wat aan te passen.

Reinigen

Het reinigen van de huid blijft belangrijk. Kies producten die zacht zijn voor de huid. Liefst zonder alcohol.

Houd bad en douche beperkt tot vijf, maximaal tien minuten en gebruik geen heet maar lauwwarm water. Gebruik geen zeep en badschuim want deze onttrekken vet aan de huid, maar kies voor een wasgel.

Hydraterende crèmes

Gebruik tenminste twee keer per dag een hydraterende crème. Hoe droger je huid is, hoe dikker de crème mag zijn. Ook de vette huid heeft extra vocht nodig, maar dit hoeven dan geen vette crèmes te zijn, die de poriën kunnen verstoppen. Gebruik ook in de winter een product met SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15.

Naar buiten?

Als je naar buiten gaat bedek de huid dan zo goed mogelijk. Geef je lippen een goede bescherming met vaseline of cacaoboter. Wordt je kleding vochtig of nat, blijf dan niet langer dan nodig hierin rondlopen.

Echte winterproducten

Producten die bijzonder geschikt zijn voor de winterverzorging van je huid en lippen en ook goed betaalbaar, zijn Shea butter en vaseline.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *