oude parfum

Geschiedenis van de parfum


Ook vroeger wilde men al lekker ruiken. Het eerste gebruik van geur was in de vorm van geur offers. Pas later werd het gebruikt om personen lekkerder te laten ruiken.

3000 jaar v. chr.

De naam parfum komt van het Latijn per fumus en betekent letterlijk door rook. Dit slaat op de geuroffers van kruiden, planten en takken en die door rook hun geur verspreidden. De eerste bewijzen van gebruik van geur zijn gevonden bij de Mesopotaniërs. Zij verbrandden allerlei delen van planten en takken waarbij geuren vrijkwamen tijdens hun religieuze ceremoniën. Zij legden ook geurende takken en plantendelen in water en olie, waarmee ze later hun lichaam insmeerden. Deze geurende vloeistoffen werden ook gebruikt om de doden te balsemen.

Egyptenaren

Ook de Egyptenaren waren al 3000 jaar v. chr. bekend met het branden van wierook. Maar heel lang was ook hier het gebruik ervan beperkt tot het gebruik bij ceremoniën. Pas later veranderde het gebruik van geur en werd het bij de Egyptenaren zo belangrijk dat parfumeren een rol speelde van de geboorte tot na hun dood. De Egyptenaren namen zelfs parfum mee het graf in. Bestuur van Egyptische steden bevolen de inwoners van de stad zich tenminste eenmaal per week te parfumeren. Zo begon zich daar een badcultuur te ontwikkelen die later werd overgenomen door de Grieken en Romeinen. De Grieken waren trouwens de eerste die met een vloeibare parfum kwamen. Voor die tijd ging het vooral om geparfumeerd dierlijk vet of plantaardige olie, crèmes of poeder.

Parfum flesjes

In Egypte maakten ze ook een ware kunst van de flesjes waarin parfum bewaard werd. Rond 1500 voor chr. toen glas voor het eerste gebruikt werd, was een flesje parfum kostbaarder dan juwelen.


Exotische ingrediënten

Later werden steeds meer kruiden en specerijen uit India geïmporteerd, zoals peper, gember en sandalwood. In Egypte werd jasmijn steeds meer verbouwd en nog steeds levert Egypte een groot aandeel van het totale aanbod van essentiële olie van jasmijn. In Griekenland was men dol op de geur van lelie en roos.

Europa

Parfum in Europa was lange tijd voorbehouden aan de rijken die dit van handelaren uit exotische oorden konden kopen. Pas in de 17e eeuw werd het zelf maken van parfum ook hier belangrijk. Lodewijk de XV stond bekend om zijn compleet geparfumeerde hof en Elizabeth I kwam alleen op geparfumeerde plekken, omdat zij slecht ruikende plaatsen niet kon verdragen. Pas toen de kennis van chemie groter werd in de 19e eeuw, kon de parfumindustrie zich echt gaan ontwikkelen. Er werden steeds meer nieuwe geuren ontwikkeld. Ook combinaties van geuren, want voor eerdere geuren werd slechts een bloemensoort per geur gebruikt.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is parfum algemeen verkrijgbaar en zijn ook producten als deodorant, shampoo, beauty producten en wasmiddelen geparfumeerd. Het is ook heel populair om parfum cadeau te geven.

Lees ook: Hoe breng je parfum aan?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *