Rimpels tegengaan. Welke ingrediënten helpen echt?

Waren vrouwen jaren geleden nog tevreden met een vettige dagcrème of nachtcrème, nu niet meer.

Vrouwen willen schoonheidsproducten die resultaat geven. Rimpels moeten verminderen, veroudering moet worden tegengegaan. En ook al worden er wel vorderingen gemaakt, het ideale anti-rimpel product lijkt nog steeds niet gevonden.

Als je eenmaal rimpels hebt, dan blijven ze, tenzij je ze met botox te lijf gaat. Rimpels voorkomen lijkt daarom nog de beste optie. Je huid beschermen tegen de zon daarbij heel belangrijk.


Wat helpt tegen rimpels?

Beauty- en huidverzorgingsproducten tegen rimpels helpen om:

  1. vocht in te brengen en vast te houden
  2. antioxidanten toe te voegen die vrije radicalen tegengaan
  3. de huid te stimuleren om zichzelf te repareren en te herstellen
  4. de productie van collageen stimuleren

Ingrediënten met zichtbaar effect

Producten waarvan is aangetoond dat ze de zichtbaar effecten van veroudering kunnen verminderen bevatten vaak één of meer van de volgende bestanddelen:

Retinol of vitamine A

Retinol is een vorm van vitamine A en een belangrijke antioxidant in de strijd tegen rimpels. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, schadelijke moleculen die huidcellen afbreken en rimpels veroorzaken. Anti-rimpelscrèmes met tot 1% retinol zijn zonder recept verkrijgbaar.

Retinol vind je op het etiket ook onder de naam retinaldehyde of retinolpalmitaat.

Vitamine A-zuur of tretinoïne

Vitamine A-zuur werd aanvankelijk gebruikt bij ernstige vormen van acné. Vitamine A stimuleert de celdeling en zorgt ervoor dat dode huidcellen verdwijnen. Hierdoor wordt je huid frisser en gladder. Rimpels worden minder diep, pigmentvlekjes vervagen en collageen wordt minder snel afgebroken.

Dat klinkt ideaal maar vitamine A-zuur heeft ook nadelen. Het is een vrij agressief ingrediënt dat de huid kan irriteren. De huid kan gaan schilferen en rood worden. Je huid wordt bovendien gevoeliger voor de zon.

Vitamine A-zuur heeft een sterkere werking dan retinol. Het is alleen op recept verkrijgbaar.

Vitamine C

Vitamine C is een andere krachtige antioxidant. Het beschermt de huid tegen schade van de zon en het stimuleert de aanmaak van collageen. Crèmes met vitamine C moeten goed beschermd worden tegen licht en lucht.

Je herkent vitamine C in crèmes of serums als L-ascorbinezuur.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die je huid beschermt tegen de straling van de zon, tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. Vitamine C en E ondersteunen en versterken elkaar.

Vitamine E is net als vitamine C zeer gevoelig voor licht. Een potje dat je iedere dag open en dicht draait, zal daarom niet lang werkzaam zijn.

Je herkent vitamine E op het etiket als alpha-tocopherol

Alfahydroxyzuur

of fruitzuur (AHA). Dit ingrediënt kan de zichtbare tekenen van veroudering verminderen. Het zorgt voor lichte peeling waarbij het bovenste laagje van de huid oplost. Oude huidcellen worden verwijderd en de huid wordt gestimuleerd om zich te vernieuwen. Het nadeel van dit soort zuren is dat het de huid licht irriteert en gevoeliger maakt voor de zon.

Andere ingrediënten met een vergelijkbare werking zijn bijvoorbeeld: glycolzuur, melkzuur en citroenzuur.

Hyaluronzuur

Producten met hyaluronzuur bevatten vaak ook vitamine C om ze beter in de huid te laten doordringen. Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid en neemt af als je ouder wordt. Het maakt de hydrateert en maakt de huid veerkrachtig.

Je herkent hyaluronzuur op het etiket ook als glycosaminoglycaan.

Peptiden

Peptiden zijn bouwstenen voor eiwitten. Je huid bevat van nature peptiden. Dat zijn niet dezelfde peptiden als de synthetische peptiden in crèmes. Peptiden stimuleren de huid om extra collageen aan te maken en om de voorraad collageen op peil te houden. Op die manier worden rimpels tegengegaan. Het voordeel van peptiden is dat ze heel klein zijn en makkelijk de huid kunnen binnendringen.

Met name koperpeptide is een veelgebruikt ingrediënt.

Ceramiden

De huid bestaat van nature voor bijna de helft uit ceramiden. Ceramiden is een ander woord voor lipiden en lipiden wil zoveel zeggen als vetten. Ceramiden houden de huidcellen bij elkaar en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf.

Ceramiden zijn een huideigen stof en zijn daarom zacht voor de huid. Ze zijn vooral geschikt voor de droge en ouder wordende huid.

Hydrochinon

Hydrochinon is een ingrediënt dat aan anti-aging crèmes wordt toegevoegd om zijn blekende werking. Het kan pigmentvlekken verminderen. In crèmes zonder recept is de concentratie heel laag. Wil je een hogere concentratie, dan heb je een recept nodig.

Welk product kies jij?

Het zal even uitproberen zijn voor je een product hebt gevonden dat goed werkt voor jou. Bovendien moet je een product vaak langer gebruiken voor je resultaat ziet. Vraag monsters aan zodat je wat kunt uitproberen, voordat je definitief voor een product kiest.

Op welke leeftijd begin je er mee?

Vaak wordt bij de ontdekking van de eerste rimpeltjes pas begonnen met anti-rimpelproducten. Toch zou het beter zijn eerder te beginnen met een goede anti-rimpel verzorging, zodat rimpels langer voorkomen kunnen worden.

Meestal ontstaan de eerste rimpels rond het dertigste jaar. Dat hangt ook af van je huidtype. Heb je een droge huid zal je eerder kans hebben op rimpels. Een vette huid ontwikkelt minder snel rimpels. Je bent nooit te jong om een crème met UV filter te gebruiken. Aanbevolen wordt een SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *