pigmentvlekken

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken?

Laatst bijgewerkt:

Pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd, zijn variaties op sproeten en moedervlekken.

Door het ouder worden van de huid wordt ook het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen van invloeden van buitenaf, kleiner.

Melanine

Melanine is een stof die wordt aangemaakt door de huidcellen, die ervoor zorgt dat de huid pigment aanmaakt, bruin wordt en zich zo beschermt tegen de zonnestralen. Het vermogen om melanine aan te maken vermindert met de jaren. Door te lang in de zon of onder de zonnebank te gaan, kunnen pigmentophopingen ontstaan. Of en op welke leeftijd je pigmentvlekken krijgt is afhankelijk van je zongedrag en voor een deel ook erfelijk bepaald. Met een lichte huid die moeilijker bruin wordt loop je meer kans op pigmentvlekken.


De zon

Pigmentvlekken ontstaan vooral daar waar de huid veel aan de zon blootgesteld is. De handen, gezicht en hals zijn veel voorkomende plekken. En hoewel pigmentvlekken doorgaans onschadelijk zijn, ergeren mensen zich er wel aan omdat ze het niet mooi vinden.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker is ook een vorm van pigmentophoping. De oorzaak hiervan is niet het ouder worden of de zon, maar hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, of door b.v. het gebruik van de pil. Hierbij onstaan donkere plekken in het gezicht en/of de hals. Als je met een zwangerschapsmasker in de zon gaat worden de plekken meestal nog donkerder.

De behandeling van zwangerschapsmasker zijn dezelfde als die van pigmentvlekken. Meestal verdwijnt een zwangerschapsmasker weer geleidelijk weer na de bevalling of na het stoppen met de pil.

Wat doe je er tegen?

*uit de zon blijven

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar misschien wel een idee om niet naar buiten te gaan zonder dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) factor van tenminste 15 en als je echt in de zon gaat zitten liefst nog een hogere (SPF 50). En niet vergeten ook je handen hiermee in te smeren.

*chemische peeling

Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht. Door deze chemische peeling schilfert de bovenste laag van de huid, af en dus ook de pigmentvlekken. Vervolgens gaat de huid een nieuwe huidlaag aanmaken. Het duurt enkele weken voor de huid weer hersteld is. Prijzen voor een chemische peeling liggen tussen de 100-500 Euro.

*laserbehandeling

Pigmentvlekken kunnen ook d.m.v. een laser behandeld worden. De prijzen zijn afhankelijk van het te behandelen huidoppervlak en hoeveelheid pigmentvlekken en moeten een aantal keren herhaald worden. De behandelingen zijn vanaf 100 Euro per behandeling.

*blekende middelen

Je kunt hiervoor naar een dermatoloog, maar er zijn ook veel middelen verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek.

*huismiddeltjes

Je kunt proberen de vlekjes te bleken met huismiddeltjes tegen pigmentvlekken.

 1. Je moet Sesderma gebruiken. Heet Kojicol. DIE WERKT ALS ENIGE!
  Ik ben al jaren bezig, zij zijn de enigen die doen wat ze zegge.

  1. Hallo,
   Waar kan ik sesderma Kojicol bestellen. Afgaande op het feit dat u adviseert dat dit product daadwerkelijk zal werken.
   Dank u voor de tip alvast.
   Gr Anja

  2. Hallo,

   Ik heb even op de site gekeken van sesderma maar je hebt 3cremes tegen pigementvlekken. welke moet je nu hebben?
   Las ook dat de sesderma plus eerst misschien de vlekken erger zou maken? Iemand hier ervaring mee?

  3. Hej, die Kojicol producten zijn wel duur, maar ze beloven wat ze zeggen.
   Ik zag het resultaat snel!
   Lancester, Chanel, en al die dure merken. Allemaal geprobeerd. Geldverspilling.
   Sesderma Kojicol werkt als eerste product echt heel goed.

   Site: Sesderma.co.uk.

   Ze bezorgen trouwens wel mega snel. Ik had ze binnen 2 dagen in huis.

   1. vraag aan Mila: Ik heb meerdere pigmentvlekken op mijn gezicht, armen en benen
    welk Kojicol product kan ik dan ’t beste nemen: creme of gel?
    en hoe vaak gebruik je ’t?
    (zit er nederlandse gebruiksaanwijzing bij?)

 2. Hoi ik heb een probleem ,ik heb een pigment vlek op m’n boven lip dus het lijkt net of ik een snor heb dus iedereen op school zeg ook van je hebt een snor help wat kan ik er tegen doen

  1. Hi Juliet, Met bleekmiddel worden hier natuurlijke of cosmetische middeltjes bedoeld die je huid bleken. Geen bleekmiddel in de zin van chloor, want dat kan je huid inderdaad niet hebben.

 3. ik heb heel erg last van ouderdomsvlekken ik heb het bijna overal op mijn lichaam en mijn gezicht.kan iemand mijn over surplus whitening creme wat zeggen

 4. Al die producten geprobeerd maar helpt niets na 9 jaar heb ik nu een proef stukje laten laseren dat schijnt aan te slaan.
  Nu laat ik volgende maand heel mij gezicht doen .
  Vergeleken bij al die producten valt de prijs mee ongeveer 300 euro voor je hele gelaat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[newsletter]