rimpels en huidverzorging naar je leeftijd

Huidverzorging die bij je leeftijd past

Laatst bijgewerkt:

Rimpels, iedereen krijgt ze vroeg of laat. Wat kan je verwachten op welke leeftijd en welke verzorging past daar bij?

Voorkomen is beter dan genezen. Eenmaal ontstane rimpels krijg je, zonder botox en andere kunstgrepen, nooit meer helemaal weg. De kunst is dus om op het goede moment de goede huidverzorgingsproducten te gebruiken. Niet wachten tot je de eerste rimpels ziet, want dan ben je aan de late kant.

Waardoor veroudert de huid?

Net als het tijdstip van de eerste grijze haren, is ook de leeftijd waarop de eerste rimpels verschijnen niet van te voren te voorspellen. Behalve erfelijkheid en je huidtype is, hoe je met je huid omgaat en hoe je je huid verzorgt, ook heel belangrijk. Een wat vettere huid zal minder snel rimpels vertonen dan een droge huid en als je een veel tijd buiten doorbrengt zonder bescherming tegen UV-stralen zal je huid ook eerder verouderen.


Lees hier meer over het tegengaan van rimpels

Huidverzorging tegen rimpels die bij je leeftijd past

Hoewel sommigen de eerste fijne lijntjes of fronsrimpels al rond hun dertigste zien verschijnen, is het ook niet de bedoeling om te vroeg met anti-rimpelcrèmes te beginnen. Anti-rimpelcrèmes stimuleren de celdeling die als je ouder wordt, vertraagt. Als je dat jong gaat gebruiken dan werkt dat dus averechts.

Dus, wat kan je verwachten op welke leeftijd en hoe verzorg je je huid?

20-30 jaar

De huid is misschien nog aan het herstellen van de puberteit, en kan nog wat vet zijn en misschien heb je nog last van acné. Maar als je tegen de 30 bent, wordt je huid droger. Vaak worden de eerste fijne lijntjes zichtbaar rond de ogen of de eerste rimpeltjes rond de mond. Van echte rimpels zal waarschijnlijk geen sprake zijn.

Verzorging:

Behalve een goede reiniging is bescherming tegen de zon het allerbelangrijkste dat je voor je huid kan doen. Met een dagcrème of foundation die bij je huidtype past met een SPF van tenminste 15 zit je goed. Als je al een droge huid hebt is een hydraterende nachtcrème geen overbodige luxe.

30-40 jaar

Na je dertigste wordt je huid droger. Op deze leeftijd komt een gecombineerde huid vaker voor. Bij dit huidtype is je voorhoofd, neus en kin (T-zone) nog wat vetter, maar wordt de huid van de rest van je gezicht steeds droger. Misschien worden de eerste pigmentvlekjes zichtbaar en zie je kleine rode vlekjes op je huid, veroorzaakt door gesprongen adertjes.

Dichter naar de 40 worden ook de lijnen van de neus naar de mond dieper. Het is zelfs mogelijk dat je kan zien op welke kant je (vaker) slaapt. Omdat de vouwen na het slapen niet meer helemaal glad trekken, maar steeds langer of permanent zichtbaar blijven. Oorzaak is dat de productie van collageen en elastine minder wordt, dat maakt de huid dunner. De huid rond de ogen wordt op deze leeftijd ook een aandachtsgebied, omdat de huid daar altijd al dunner is. Alles wat je nu voor je huid doet, verdient zich later terug, ook al zie je niet direct resultaat.

Verzorging

Een goede, milde reiniging blijft belangrijk. Bescherming tegen de zon ook. Vochtinbrengende crème wordt nu nog meer van belang en een wat vettere crème zorgt dat je huid dat vocht beter vast kan houden. De huid rond de ogen kan extra bescherming en verzorging gebruiken. Regelmatig dode huidcellen verwijderen met een fijne scrub of exfoliërende crème kan je huid een frisse uitstraling geven.

40-50 jaar

Vanaf je 40ste neemt de droogheid verder toe. De huid boven en onder de ogen wordt slapper en wallen kunnen ontstaan. Je huid wordt ook gevoeliger en herstelt zich minder snel. Aankomen en snel weer afvallen kan je huid op deze leeftijd blijvend slap en uitgezakt maken. Rimpels op je voorhoofd, fijne lijntjes en groeven worden dieper.

Verzorging

Naast een milde reiniging, bescherming tegen de zon, vochtinbrengen en scrubben en exfoliëren is het verstandig om te beginnen met een nachtcrème met retinol vanaf je 40ste kan rimpels tegengaan en verminderen en helpt ook tegen pigmentvlekken.

50 jaar en ouder

De veroudering van de huid begint steeds meer zichtbaar te worden. De huid wordt droger en dunner. Nieuwe rimpels ontstaan en bestaande rimpels worden dieper. Behalve rimpels wordt het slapper worden en uitzakken van de huid ook steeds duidelijker. De kaaklijn wordt minder strak, de huid van de hals kan rimpeliger worden. Ook de huid rond de mond wordt steeds dunner waardoor de lippen minder vol worden.

Verzorging

Reiniging, zonnebescherming en vocht inbrengen blijven onverminderd belangrijk. Regelmatig een milde scrub of exfoliëren met een crème, kan je huid ook veel goed doen. Breng zo vaak mogelijk een vochtinbrengende crème aan als je wilt of als je huid droog aanvoelt. Gebruik overdag een wat lichtere crème en ’s nachts een wat vettere crème aan. Crèmes met collageen, retinol, alfahydroxy zuur en groene thee extracten zijn allemaal prima. Gebruik ook af en toe een serum om je huid extra te voeden.

Welke producten kies je?

Een paar tips:

 • Welk product je moet kiezen, hangt van je leeftijd en je huidtype af. Blijf daarom niet jaren achter elkaar hetzelfde product gebruiken, maar pas het aan naarmate je ouder wordt.
 • Sommigen zullen een te vette crème niet prettig vinden. En ook als je een gevoelige huid hebt, zul je producten moeten zoeken die aangenaam aanvoelen op je huid en geen irritaties veroorzaken. Wissel ook eens af met verschillende producten. Elk product bevat weer andere stoffen en zo profiteer je van meer goede ingrediënten.
 • Koop niet te grote verpakkingen. Bepaalde eigenschappen, zoals b.v. de SPF, gaan vrij snel achteruit.

 1. Ik heb hele goede ervaring met de anti-rimpel pads van frownies. Een methode 100 % natuurlijk en effectief als je het vooral in het begin dagelijks gebruik. En ook goedkoop!

 2. Tomatensap drinken helpt om je huid te beschermen tegen de zon en veel vitamine C om je collageen te behouden. Ook collageen oraal innemen om collageen aan te vullen. Beautyfood is nu helemaal in, ik had laatst collageen marshmallows gekocht, was lekker en toch een collageen shot binnen gekregen 😉 Echt een aanrader!

 3. hoe kan het dat ik op mijn 25ste al vol met rimpels sta? en hier en daar al een grijs haar heb? kan iemand me dit uitleggen,ik vind het echt afschuwlijk op mijn leeftijd 🙁

 4. Hi Anneke,
  Wanneer je haar grijs wordt is voor een groot deel erfelijk bepaald. Wanneer je rimpels krijgt ook. Maar met een gezonde voeding en verzorging (iedere dag bescherming tegen de zon) kan je dat wel vertragen.

 5. Ik ben 35 en gebruik al 5 jaar vaseline voor me gezicht en drink veel water en vermijd de zon( heb. Geen rimpel te bekennen. Voel mij heel gezegend?

 6. Zelf zeer goede ervaringen met Pannobase + Retinol.. Een door mijn vader (industrieapotheker) ontwikkeld product, door het Belgische Pannoc (pharmaceutisch bedrijf). Te verkrijgen op bol.com.

  Een product waar hij fier op mag zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *