Jurken voor feestelijke gelegenheden

Het is leuk om je voor bijzondere gelegenheden mooi aan te kleden. In de meeste gevallen betekent dat voor vrouwen en meisjes dat ze op zoek gaan naar een jurk. Dat valt niet altijd mee als je normaal alleen maar spijkerbroeken draagt.

Wat is de dresscode?

Bij sommige feesten of bruiloften geldt een bepaalde dresscode. Die dresscode staat dan op de uitnodiging vermeld. Bij iedere dresscode hoort een kledingstijl. Het is beleefd en respectvol om je aan de voorgeschreven dresscode te houden.

Dresscodes zijn bijvoorbeeld:

 • White tie
  Bij deze dresscode dragen vrouwen bij voorkeur lange avondjurken. De stijl is formeel en chique. Je kan ervoor kiezen om lange handschoenen te dragen.
  Mannen dragen een rokkostuum.
 • Black tie
  Black tie is wat minder formeel dan White tie. Dames dragen een lange avondjurk of cocktailjurk.
  Mannen dragen een smoking.
 • Cocktail
  Als de dresscode cocktail is, dan dragen vrouwen een nette, feestelijke jurk in een stijl die bij ze past.
  Mannen dragen een net, bijvoorkeur donker pak met donkere schoenen.
 • Smart casual
  Bij smart casual dragen dames nette kleding. Broeken, broek met jasje, jumpsuits, broekpakken, jurken kunnen allemaal. Draag er nette schoenen onder.
  Mannen dragen een pak of en broek en een jasje. Een stropdas mag maar hoeft niet.
 • Casual
  Bij een casual dresscode kies je voor trendy en vlotte kleding. Rokjes, jurken en zelfs een nette spijkerbroek met een leuk shirt of blouse passen bij deze stijl.
  Mannen dragen een vlotte broek met een overhemd of nette trui.
avondjurken

Ben je getuige of bruidsmeisje dan wordt er meestal van tevoren overlegd over het soort of de kleur kleding zodat bruidsmeisjes jurken op elkaar afgestemd kunnen worden.

jurken voor bruidsmeisjes

Wat is de gelegenheid?

Als er geen dresscode is, dan hangt het een beetje van de gelegenheid af. Soms gelden er ongeschreven regels wat betreft kleding. Maar in de meeste gevallen is de keuze aan jou en mag je dragen wat je wilt.

Bedenk je wel dat bij feesten en formele gelegenheden vaak foto’s gemaakt worden. Iedereen wil daar natuurlijk op zijn best gekleed opstaan en in ieder geval niet in negatieve zin opvallen.