donkere kringen

Donkere kringen onder je ogen, oorzaken en tips

Laatst bijgewerkt:

Als je in de spiegel kijkt en je ziet donkere kringen onder je ogen, dan word je daar niet vrolijk van. Het vervelende is, dat er niet echt een algemene remedie voor is.

Wat zijn donkere kringen onder je ogen?

Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bij de ene persoon zie je het meer dan bij de ander. Een donkere verkleuring of schaduw onder de ogen. Die verkleuring zit niet altijd in de huid zelf, maar kan ook veroorzaakt worden doordat de huid dunner is en je het bloed eronder beter ziet. In andere gevallen is er sprake van meer pigment onder de ogen.

Oorzaken van donkere kringen

Er zijn verschillende oorzaken voor die donkere kringen. Afhankelijk van de oorzaak, is er soms wel wat tegen te doen.


Te veel zon

Niet alleen bij mensen met een lichte huid, maar ook bij mensen met een donkere huidskleur kan door blootstelling aan zonlicht, de pigmentatie van de huid onder de ogen meer dan bij de gewone huid toenemen. Dagelijks een oogcrème met SPF (Sun Protection Factor) kan dan een oplossing zijn.

Te veel pigment

Bij sommige mensen worden donkere kringen niet veroorzaakt doordat de huid dun en transparant is, maar omdat de huid onder de ogen te veel pigment bevat. Als je twijfelt kun je er een arts naar laten kijken. Als dat zo is dan zijn er crèmes die je huid oplichten. Dit helpt dus alleen als er sprake is van te veel pigment.

Erfelijkheid

Net als couperose en wallen zijn donkere kringen onder de ogen vaak erfelijk bepaald. De huid onder de ogen is dun en het bloed stroomt door de aders onder de dunne, transparante huid. Dit kan de huid een blauwige tint geven. Hoe transparanter de huid, hoe donkerder de kringen lijken.

Allergie, astma, eczeem

Aandoeningen die er voor zorgen dat je ogen jeuken of tranen kunnen je donkere kringen bezorgen. De huid raakt geïrriteerd, doordat het lang nat is van tranen. Je gaat meer wrijven en dat maakt de huid donkerder.

Ook als je last hebt van hooikoorts zul je meer last kunnen hebben van donkere kringen tijdens het allergie seizoen.

Voeding

Als je voeding niet optimaal is, bijvoorbeeld als je een dieet volgt of onvoldoende gevarieerd eet dan kan dat verkleuringen onder de ogen bevorderen.

Te weinig drinken

Als je lichaam niet genoeg vocht krijgt, dan kunnen de ogen wat dieper in het gezicht liggen en wordt de huid rond de ogen vaal en dun. Kringen worden dan eerder zichtbaar.

Tip

Begin de dag met water met citroensap en dring verspreid over de dag 6-8 glazen water.

donkere schaduw onder de ogen

IJzertekort of bloedarmoede

Door ijzertekort of bloedarmoede krijg je vaak een bleke huid. De huid onder je ogen is dan doorschijnender en daardoor zijn kringen extra zichtbaar.

Medicijngebruik

Als je medicijnen neemt die je bloedvaten verwijden, kan dat ook een oorzaak zijn van donkere kringen. Omdat de huid onder de ogen zo dun is geeft een grotere aanvoer van bloed een donkere verkleuring.

Je ogen teveel inspannen

Te veel en te lang staren naar je laptop, mobiel of andere beeldschermen vermoeit je ogen. Door die inspanning verwijden de bloedvaten rond de ogen en stroomt er meer bloed naar toe. Gevolg is dan dat donkere kringen meer zichtbaar worden.

Tip

Neem regelmatig een pauze en doe wat oogoefeningen om ze te ontspannen.

Vermoeidheid

Een gebrek aan slaap of vermoeidheid kan je huid extra bleek maken. Hierdoor schijnt het bloed door de dunne huid onder de ogen weer extra door, wat donkere kringen geeft.

Zwangerschap en menstruatie

Tijdens zwangerschap en menstruatie kan de huid ook wat bleker zijn, met als gevolg dat de huid onder je ogen donkerder lijkt.

Ouder worden

Als je al de neiging had tot donkere kringen, dan kunnen deze met het ouder worden van de huid duidelijker zichtbaar en zelfs permanent worden. Door hormoonveranderingen en omdat de huid slapper en dunner wordt en rimpels krijgt zijn donkere kringen beter te zien.

Zorg voor een goede huidverzorging rond de ogen. Een gewone dagcrème is eigenlijk niet voldoende. Je kunt beter een product speciaal voor de huid rond je ogen kiezen met een goede SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15.

Zoek naar een oogcrème die verstevigende bestanddelen bezit, zoals b.v. vitamine K en/of A (retinol) wat helpt bij het vernieuwen van de huidcellen waardoor de huid steviger wordt en veroudering tegen gaat.

Wat kan je doen om donkere kringen te verminderen?

Niet echt een opwekkend verhaal zul je denken. Aan erfelijkheid, ouder worden, allergieën en medicijngebruik is meestal weinig te doen.

Dit kan je zelf doen

 • er een gezonde levensstijl op na houden en goed en gevarieerd eten, voldoende drinken en niet roken
 • de huid (rond je ogen) beschermen tegen de zon
 • stress vermijden en goed slapen
 • regelmatig bewegen houdt je jong en helpt bij een goede doorbloeding en vochthuishouding van de huid

Camouflage

Daarnaast kun je dingen doen om de kringen onder je ogen minder te laten opvallen. En natuurlijk een goede verzorging van de huid rond de ogen zodat deze soepel en gehydrateerd blijft. Het camoufleren van donkere kringen is goed mogelijk maar je hebt er wel de juiste producten voor nodig en wat oefening.

Oranje of groene camouflage?

Je hebt camouflagestiften en gekleurde cremes. Camouflagestiften zijn goed dekkend maar moeten van een goede crème-achtige kwaliteit zijn die goed uitsmeert. Poeder onder de ogen geeft snel een te korrelig effect. Een oranje of perzikachtige kleur werkt goed als camouflage omdat de kringen onder de ogen meestal paars/blauw achtig zijn. Voor een lichte huid gebruik je perzikkleurige concealer. Is je huid donkerder dan kun je een donkerder of feller oranje gebruiken. Zijn je kringen roodachtig, dan werkt een groene camouflagekleur vaak beter. Breng over je concealer een laagje foudation aan. Daarna kun je onder je ogen nog een highlighter aanbrengen.

In het filmpje kan je goed zien hoe het werkt.

Tip

Voeg een beetje gele oogschaduw aan je camouflagecrème of foundation toe, dit corrigeert de donkere blauwige kleur.

Kringen en/of wallen?

Donkere kringen en wallen onder de ogen worden nog al eens door elkaar gehaald. Maar je kunt best kringen hebben zonder dat je wallen hebt. Wallen zijn die kussentjes onder je ogen en kringen liggen daar vlak onder. Je kunt ook kringen én wallen hebben. Dan is het camoufleren ervan nog moeilijker, zeker als je wat ouder wordt en de huid minder stevig. Het ziet er dan heel snel poederig uit. Zo min mogelijk make-up is dan het beste.

Professionele hulp

Lukt het niet om door lifestyle veranderingen of camouflage de kringen te verminderen, dan zijn er ook professionele behandelingen.

 • Er zijn laserbehandelingen die de huid kunnen oplichten.
 • Fillers kunnen bij de dunner wordende huid onder de ogen worden ingespoten worden, zodat de schaduw onder de ogen minder wordt.

 1. Bedankt voor de info!
  ik mis alleen wat tips, ik denk dat de huid rondom mijn ogen zeer dun is. maar ik vind hier niet echt een optie hoe ik dit zou kunnen oplossen. een camouflage- stift vind ik niet echt een oplossing. hiermee los je het probleem niet op, je verbergt het alleen…

  groet,
  daantje

 2. ik heb last van wallen en donkere kringen. ik weet niet wat voor make-up ik kan gebruiken omdat ik bijna nooit make- up gebuikt. mijn huids kleur is bruin. weten jullie hier raad mee

  1. Hoi Sheila,

   Ik had er ook erg last van ik gebruik sinds kort een goede oogcreme. Voor informatie stuur me een mailtje.

 3. Om te camoufleren gebruik je best de liquid of mousse van gemey.
  Wat ook helpt is de zelfbruiner van clarin (op basis van water) zodat je huid bruiner kleurt en je een gezondere blik krijgt.

 4. Hallo allemaal..

  Ik ben een meisje van 17 jaar. En heb het al een paar jaar van donkere kringen. Ik durf niet zonder make up de deur uit. Ben er erg onzeker over. Van het merk Vichy heb ik een goede foundation. Daar kan k niet meer zonder. Was er maar een middeltje die het laat verdwijnen… Heb al veel geprobeerd maar zonder resultaat. Bij ons in de familie is het erfelijk..

  1. hey Agirl,
   ik deel jammer genoeg hetzelfde probleem met je mee, bij mij in de familie is het ook erfelijk, ik ga nooit naar buiten zonder make up, ik zelf gebruik een kleine stick van clinique duur maar is camoufleert toch tamelijk goed!

  2. Hey
   Ik ben 17 en heb ook precies hetzelfde probleem. Ik stoor me er elke dag opnieuw aan en ga niet zonder makeup de deur uit ..

 5. wauw denken jullie dat het erg hebben met jullie “erfelijkheid” ik ben 14 en heb nu al 3 dubbele wallen onder me ogen ik erger me er egt dood aan waardoor dit komt ,,?? nou ik heb dus egt een hele erge eczeem (huiduitdroging) daarvoor heb ik allemaal zalfjes gekregen die ik elke dag moest smeren ik heb/had ’t op me benen handen keel en ogen het is nooit egt weggegaan maar je ziet het niet meer zo erg maar dus het blijkt dat ik door die zalfjes nu de huid onder mijn ogen helemaal geen elasticiteit heeft dus het blijft niet meer strak door die zalfjes die ik smeerde want die zijn namelijk egt heel sterk

  een tegenmiddel daarvoor bestaat er dus niet en nee ook geen make-up :[

 6. Is het niet zo dat de donkere kringen onder je ogen voornamelijk wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer, in je voeding? Ik heb dat ooit ergens gelezen… Het tekort aan ijzer en kalium kun je aanvullen door vooral veel groene bladgroenten te eten.

 7. Hoi, bij mij is het ook erfelijk, maar weet iemand waar ik goedkope camouflage sticks kan kopen?, want ik schaam me er best wel voor, ik zit nu al 1 dag op de middelbare school.
  PLEAS HELP ME!

 8. Ook voor mannen die last hebben donkere kringen en wallen zijn er producten te verkrijgen. mencarestore.com is gespecialiseerd op de meest geavanceerde mannen verzorgingsproducten. Probeer de 4VOO lijn en raak overtuigt!

 9. Bij mij zit het ook in de familie helaas. Mijn zus en ik hebben ons laten behandelen met fillers. Ik ben echt zo blij met het resultaat dat ik het iedereen kan aanraden.

  1. Ik heb echt alle camouflage al geprobeerd, maar niets helpt. Had je erg veel last van die fillers en kreeg jij ook blauwe plekken?

 10. Ik had zelf niet veel last van de fillers. Kijk die prikjes voel je wel, maar of het nou echt pijnlijk is.. Ik had zelf geen blauwe plekken, maar dat kan wel verschillen. Mijn advies is om ook veel ervaringen te lezen van mensen die zich al hebben laten behandelen. Daardoor krijg je al een goede indruk van een kliniek of arts.

 11. Tnx Haly voor je snelle reacties!! Ik ben zo aan het twijfelen.. ! Ga je advies maar opvolgen om de ervaringen te lezen van andere mensen. Mag ik je nog één brutale vraag stellen?? Bij welke kliniek heb jij je laten behandelen?

 12. Fillers helpen niet tegen de donkere kleur onder je ogen hoor. Alleen als je diep liggende ogen en wallen hebt die opgevuld moeten worden. Sommige schoonheidsinstituten lezeren de adertjes weg onder je ogen. Maar of dit ook echt goed is? Hebben die adertjes geen functie?
  Iemand ervaring mee?
  Ik heb veel paars/blauwige adertjes onder en op mijn oogleden. Zonde van mijn mooie ogen 🙁

 13. Mijn ogen gingen er vermoeid uitzien omdat ik met twee beeldschermen werk. Sinds ik een beeldschermbril draag, heb ik geen last meer van mijn ogen. De oogleden raken niet langer opgezet en mijn ogen zijn ook niet meer rood na het werk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *