inbakeren

Je baby inbakeren

Inbakeren is een eeuwenoude gewoonte waarbij de baby strak werd ingepakt in doeken of dekens waardoor het zijn armpjes en beentjes niet meer vrij kon bewegen.

Tegenwoordig kan het ook uitkomst bieden, maar het wordt wel anders toegepast dan vroeger.

Het inbakeren van vroeger

Vroeger was men ervan overtuigd dat inbakeren belangrijk was voor de ontwikkeling van een goede houding. Het inbakeren gebeurde toen ook wel erg extreem. De baby’s werden zo strak ingepakt dat het zelfs de groei belemmerde. Bovendien bestond het reeële gevaar dat de baby oververhit raakte.

Nieuwe inbakeren

Door de tijd heen raakte inbakeren dan weer uit de gratie en werd dan weer opnieuw populair. Het inbakeren van nu is dan nogal veranderd vergeleken met vroeger. Er zijn nu vrolijke, lichte en luchtige doeken voor. Bovendien wordt de baby niet meer zo strak ingepakt en kan het zijn eigen armpjes er best uit bevrijden. Ook wordt er wel eens één armpje vrijgelaten als de baby graag duimt.

Onderzoek

Toch zijn er nu nog steeds ouders die er niets in zien, terwijl anderen er wel de voordelen van inzien. Uit onderzoek is gebleken dat rusteloze, gespannen baby’s baat kunnen hebben bij inbakeren. De theorie achter het inbakeren heeft te maken met de negen maanden die de baby in de beslotenheid van de baarmoeder heeft gezeten. Na de geboorte kan het zich plotseling vrij bewegen. Die vrijheid is sommige baby’s in het begin te veel. Sommige baby’s blijven spartelen en slaan met armen en benen tot ze er oververmoeid van raken. Inbakeren zou ze dan tot rust kunnen brengen.

Tijdelijk hulpmiddel

Het inbakeren wordt nu gezien als een tijdelijk hulpmiddel voor onrustige baby’ss die slecht slapen en/of veel huilen. Het is vooral bedoeld voor baby’s in de eerste weken na de geboorte. Als duidelijk is dat je baby het niet prettig vindt, is het waarschijnlijk niet de juiste methode voor jouw baby. Zoek dan verder naar een andere oplossing als je baby veel huilt, zoals bijv. draagdoeken.

Inbakerdoeken

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten draagdoeken maar ook een soort inbakerslaapzakjes te koop. Bij de laatste is het niet nodig speciale inbakertechnieken te leren.

Je hebt zowel inbakerdoeken als inbakeringsslaapzakken