Baby’s huilen nu eenmaal wel eens. Soms is de oorzaak duidelijk: ze hebben honger, een vieze luier of hebben een ander lichamelijk ongemak.
Maar vaak huilen ze ook zonder duidelijke reden.
Als je alles gecontroleerd hebt en je kunt er niet achter komen waarom de baby huilt, dan kun je onderstaande tips uitproberen om je baby te troosten.
Eentonige geluiden
Een rustig, zoemend, kabbelend geluid kan heel rustgevend werken op een baby. Je hebt cd’s met rustige geluiden en rustige muziek. Andere baby’s worden rustig van het geluid van een stofzuiger. Ook zachtjes de radio aan met een muziekje of eentonige stemmen kan wel eens helpen.
Draag je baby
Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die een aantal uur per dag rondgedragen worden, minder huilen dan baby’s die niet gedragen worden. De aanwezigheid van een persoon, de lichamelijke warmte zorgen ervoor dat de baby zich prettig voelt. Dit betekent niet dat je de baby de hele tijd vast moest houden. Als je een draagdoek gebruikt, hou je ook nog je handen vrij voor andere dingen.
Babymassage
Geef je baby een massage. Doe een beetje baby olie op je handen en maak zachte, draaiende bewegingen over het buikje. Masseer ook de voetjes en de handjes. Je kunt aan de reactie van je baby zien wat ze prettig vinden en wat niet.
Ritmische beweging
Het is bekend dat ritmische bewegingen op een baby kalmerend werken. Dus wieg je baby, ga ermee in een schommelstoel zitten of zet hem/haar in een babyschommel of wipstoeltje.
[bol_product_links block_id=”bol_53af1027905fc_selected-products” products=”9200000005014698,1004004012394213″ name=”st” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Laat ze zuigen
Babies tot zes maanden hebben een sterke zuigreflex. Die reflex heeft niets met honger te maken. Sommige babies vinden hun eigen vingers om op te zuigen, of zelfs hun hele hand, anderen maken dankbaar gebruik van een speentje. Nadeel van een speentje is natuurlijk dat je het ook weer af moet leren. Als je probeert dit rond de zesde maand af te bouwen, als de ergste zuigreflex voorbij is, dan is de kans groot dat dit probleemloos verloopt.
Knuffel
Veel babies hechten zich aan een knuffel of tutdoekje en kunnen hier veel troost van hebben. Een manier om een baby aan een knuffel te laten hechten is om, als je met je baby knuffelt, de knuffel of het doekje ‘mee te laten knuffelen’. Op deze manier zal de baby de knuffel met een prettig gevoel gaan associĆ«ren. Voor een knuffel geldt wel hetzelfde als een speen. Als ze eenmaal gehecht zijn en je raakt ze kwijt of wilt er van af, dan kan dit even een probleem zijn.
Relaxte moeder
Als je baby erg veel huilt dan kan je hier erg gestressed door raken. Als je je zelf gespannen voelt is het moeilijker om je baby te kalmeren. Niet alleen pikt de baby je negatieve gevoelens op, je raakt ook eerder gefrustreerd als niets lijkt te helpen. Je kunt het troosten dan misschien beter aan iemand anders overlaten als dat mogelijk is.
Bedenk ook
Als je baby huilt, wacht dan niet te lang met naar hem/haar toe te gaan. Als ze over hun toeren raken is het veel moeilijker om ze weer stil te krijgen. De ene baby is de andere niet, probeer wat voor jouw baby werkt. Niet alle babies houden b.v. van masseren. Merk je dat iets na 10 minuten niet werkt, probeer dan wat anders uit.