kind verzamelt

Speelgoed verzamelen is goed voor je kind

De meeste kinderen houden ervan om iets te verzamelen. Als ze iets leuk vinden, willen ze er graag steeds meer van hebben. Daarom zijn er veel soorten speelgoed of speelgoed series die je kan sparen of waarbij je de verzameling steeds verder kan uitbouwen of uitbreiden. Want hoe meer je van een bepaalde serie of soort speelgoed hebt, hoe leuker het is en hoe meer je er mee kan.

Wat verzamel je?

Kinderen kunnen van alles verzamelen. Vaak sparen ze speelgoed zoals knuffelbeesten, bouwspeelgoed (lego, kaarten (b.v. Pokemonkaarten of voetbalkaarten) of poppenseries (b.v. Barbie of Sylvanian Families).

Sylvanian Family

Behalve spullen die je kant en klaar in de winkel koopt, kunnen kinderen natuurlijk ook munten of postzegels sparen of dingen uit de natuur zoals schelpen en stenen.

Je spaart of verzamelt iets omdat je iets leuk en mooi vindt. Het geeft je een goed gevoel om naar de spullen in je verzameling te kijken, om ze aan te raken of om ze steeds opnieuw te organiseren. Een verzameling zorgt voor een gevoel van zekerheid, veiligheid Daarom wil je er graag zoveel mogelijk van hebben.

Van verzamelen kan je veel leren

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind en ook van het aanleggen van een verzameling kunnen ze veel leren. Speelgoed of spullen verzamelen lijkt misschien iets onbetekenends, maar kinderen kunnen er veel van leren. De drang om iets te verzamelen ontstaat vaak voor het eerst als een kind rond de 5 jaar oud is. Een kind kan opeens geïntrigeerd raken door een bepaald voorwerp, een bepaald actiefiguur of ander soort speelgoed.

Dit leert je kind met verzamelen:

#1 Je kind leert verantwoordelijkheid

Als kinderen ergens waarde aan hechten of ergens om geven, zullen ze er meer aandacht aan besteden, er netjes en voorzichtig mee omgaan en ze zullen er zuinig op zijn. Dat zijn waardevolle lessen.

#2 Je kind ontwikkelt zijn creativiteit

Met een verzameling kan natuurlijk ook gewoon gespeeld worden. Vooral als je kind knuffelbeesten, poppenseries, actiefiguren of bouwspeelgoed verzamelt, is het een hele uitdaging om je verzameling leuk neer te zetten. Poppen kan je leuk aankleden, neerzetten, combineren met accessoires en je kan ze spannende avonturen laten beleven. Met bouwspeelgoed kan je telkens een hele nieuwe fantasiewereld opbouwen.

#3 Je kind leert organiseren

Kinderen kunnen uren bezig zijn om hun verzameling te organiseren, op volgorde te zetten of gewoon mooi neer te zetten. Er moet constant georganiseerd worden op kleur, op grootte of op soort.

#4 Je kind leert tellen en rekenen

Als je iets spaart of verzamelt wil je weten hoeveel je al hebt wat er nog meer te krijgen is. Als je vriendjes hebt die hetzelfde sparen, wil je kunnen vergelijken en misschien een beetje opscheppen hoeveel jij er al van iets hebt. Daarvoor moet er wel steeds geteld worden.

#5 Je kind leert sociale vaardigheden

Op je verzameling ben je trots. Het kan een echte hobby worden voor je kind waar hij of zij veel over praat met vriendjes of gezinsleden. Als je kind dingen spaart die geruild kunnen worden, dan wordt er eerder contact gemaakt en is het nodig om te onderhandelen. Vriendschappen bloeien eerder op als je dezelfde interesse of verzamelwoede hebt.

#6 Je kind leert geduld hebben

Een verzameling moet je opbouwen of bij elkaar sparen en dat gaat langzaam. Daarvoor heb je geduld nodig. Kinderen hebben weinig geduld. Ze willen het liefst dat alles nu gebeurt en vandaag klaar is. Voor verzamelen heb je een lange adem nodig. Je kan er jaren of zelfs een leven lang over doen.

#7 Je kind leert omgaan met geld

Om je verzameling uit te breiden heb je geld nodig. Geld kan je voor je verjaardag vragen, je kan klusjes doen om wat extra geld te verdienen of je kan je zakgeld opsparen. Hoe dan ook, je kind zal de waarde van geld leren kennen zal keuzes moeten maken en leren sparen.

#8 Het haalt de aandacht van je kind naar de echte wereld

In deze tijd waarin kinderen over het algemeen te veel tijd aan hun mobiel, laptop of tablet zijn gekluisterd en zich vooral in de digitale wereld of in de cloud bevinden, kan een verzameling van echte spullen een goede afwisseling zijn. Om bezig te zijn met je verzameling heb je je hoofd en allebei je handen nodig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.