Het gemak van een au-pair in huis

Gezinnen met kleine kinderen waarvan de ouders allebei werken, denken er misschien niet altijd aan om een au-pair in huis te nemen. Maar als je graag wilt dat je kinderen lekker thuis kunnen blijven en niet naar een kinderopvang hoeven, dan kan een au-pair een prima oplossing zijn. Hieronder lees je wat een au-pair precies is, wat je ervan kan verwachten en hoe je een geschikte au pair kan vinden die bij jouw gezin past.

Wat is een au pair?

Een au-pair is iemand die uit het buitenland komt van tenminste 18 en maximaal 25 jaar, die via een uitwisselingscontract naar Nederland komt en bij een gastgezin geplaatst wordt. De au pair blijft niet langer dan één jaar en zorgt 30 uur per week voor het kind of de kinderen van het gezin en doet lichte huishoudelijke taken. In ruil daarvoor krijgen ze kost en inwoning (op een eigen kamer) en zakgeld. 

Een au pair is iets anders dan een nanny of kindermeisje die volgens een arbeidscontract voor een vast aantal uur voor je werkt en daarvoor een gewoon salaris krijgt.

Hoe vind je een geschikte au-pair?

Je laat je kinderen natuurlijk niet zomaar bij iedereen achter. Een au-pair moet dus iemand zijn die je vertrouwt, die van kinderen houdt en die een beetje past in het gezin. Om zelf op zoek te gaan naar zo iemand in het buitenland is onbegonnen werk. Er komt bovendien best veel administratie bij kijken en men moet zich aan de au-pair wet & regelgeving houden.

Gelukkig zijn er erkende bureaus die zich hiermee bezighouden. Ze screenen geschikte au-pairs en zoeken naar de beste match met een gastoudergezin. Ook zaken als verzekering, een visum als dat nodig is, medische keuring en VOG worden door het bureau geregeld. 

Voordelen van een au-pair in huis

Je moet wel een extra kamer beschikbaar hebben, je bent wat privacy kwijt maar verder zijn er vooral voordelen:

  • Flexibele tijden

Omdat de au-pair bij je in huis woont, kan je in overleg altijd schuiven met de uren (tot het maximum van 30 uur). Dat zorgt voor minder stress als je een keer moet overwerken en kan ook heel makkelijk zijn als je ‘s avonds eens een paar uurtjes weg wilt of gewoon behoefte hebt aan tijd voor jezelf .

  • Kosten

De kosten voor een au-pair zijn relatief laag in vergelijking met andere vormen van kinderopvang.

  • Snel geregeld

Als je besluit om een au-pair in huis te nemen, dan kan dat met behulp van een bureau best snel geregeld worden. Binnen twee maanden kan je al een au-pair in huis hebben.

  • Huishoudelijke klusjes

Het is natuurlijk niet de bedoeling om een au-pair het hele huis te laten schoonmaken. Maar de au-pair kan wel kleine huishoudelijke taken op zich nemen zoals afwassen, het in- en uitruimen van de afwasmachine, de kinderen helpen om hun kamer op te ruimen, eenvoudige maaltijden bereiden, dweilen en stofzuigen.

  • Andere cultuur

Een au-pair komt uit een ander land en brengt haar eigen cultuur en taal met zich mee. Het is leuk voor het gastgezin om hiermee kennis te maken en om zo hun horizon te verbreden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.