kinderschoenen

Zo gaan kinderschoenen langer mee

Als je opgroeiende kinderen hebt, dan weet je één ding zeker. Je moet vaak nieuwe schoenen kopen. Kinderschoenen zijn relatief duur, ze slijten snel en als ze niet versleten zijn dan groeien ze er wel uit. Jongensschoenen maar ook meisjesschoenen hebben ook veel te verduren. Kinderen spelen buiten, springen en rennen, kruipen over de grond, voetballen, lopen door plassen, en remmen net zo makkelijk met hun schoenen als met de remmen van hun fiets.

Wat kan je doen om langer met kinderschoenen te doen?

Er zijn best dingen die je zelf kan doen om je jongenschoenen of meisjesschoenen langer mee te laten gaan. Je moet wel regelmatig onderhoud plegen en daar is natuurlijk wel wat discipline en energie voor nodig.

Gebruik regelmatig een beschermingsspray

De meeste schoenen zijn van leer, suède of canvas. Dit zijn best stevige materialen, maar ze kunnen makkelijk beschadigen of slijten als ze gebruikt worden op gras, zand, steen of grind. Voor alle schoenen geldt dat het belangrijk is dat je ze voor het eerste gebruik inspuit met een beschermings- of impregneerspray en dit ongeveer iedere zes weken te herhalen. De schoenen moeten altijd schoon zijn voor je de spray aanbrengt. Deze sprays zorgen ervoor dat de schoenen waterdicht worden en beter bestand zijn tegen vocht en vuil.

Sommige schoenen zijn kwetsbaarder

Bij het kopen van schoenen kan je al rekening houden met de duurzaamheid ervan. Bijvoorbeeld:

  • Voor schoenen van lakleer geldt, als ze eenmaal zijn beschadigd zijn niet meer te herstellen.
  • Suède schoenen zijn gevoeliger voor vetvlekken
  • Bij schoenen in een lichte kleur zal vuil eerder zichtbaar zijn en ze zijn moeilijker schoon te houden.
  • Echt leer gaat langer mee dan kunstleer. Als kunstleer slijt is het niet meer te herstellen. Kunstleer laat wel geen vocht door en is iets makkelijker schoon te houden.

Strepen en schuurplekken verwijderen met een gum

Schoenen krijgen al snel van die zwarte strepen of schuurplekken als je langs iets van rubber schaaft of langs een ander materiaal dat afgeeft. Deze strepen en schuurplekken kan je soms makkelijk met een gum verwijderen.

Is een gum niet voldoende, dan kan je een papje maken van baking soda en water en dit met een doek voorzichtig over de vlek wrijven. Dat werkt heel licht schurend maar zonder de ondergrond te beschadigen.

Regelmatig schoenen poetsen

Schoenen poetsen is echt zo’n klusje waar je niet altijd aan toe komt. Toch kan het regelmatig poetsen van vooral leren jongens- en meisjesschoenen ervoor zorgen dat ze langer meegaan. Door leren schoenen regelmatig te poetsen voorkom je dat het leer uitdroogt en blijft het soepel. Bovendien gaan ze er mooi van glimmen.

Zorg, voordat je aan het poetsen begint, dat de schoenen van het grofste vuil en zand ontdaan zijn. Dat doe je met een vochtige doek, borstel of oude tandenborstel.

Naar de schoenmaker

Het is niet altijd nodig om schoenen weg te doen als ze kapot zijn. Een rits vervangen, een los stiksel vastnaaien of nieuwe zolen en hakken onder de schoenen zetten, zijn reparaties die ervoor zorgen dat de schoenen toch weer wat langer mee kunnen gaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.