Waarom spelen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Spelen is niet alleen leuk, het helpt je kind op verschillende manieren bij de ontwikkeling.

Een pasgeboren baby weet zo goed als niets en moet nog alles leren. En dat leerproces gaat nog heel lang door. Speelgoed kan daarbij helpen. Met het juiste speelgoed kan je kind er nieuwe dingen bij leren, de eigenschappen waar het al goed in is verder verbeteren. Maar spelen kan ook die eigenschappen die wat minder ontwikkeld zijn, oefenen en bevorderen. Het is daarom altijd goed om je kind verschillende soorten speelgoed aan te bieden.

Een paar voorbeelden. Het afgebeelde speelgoed is afkomstig van Lobbes.

Creativiteit

Bouwen met blokken, lego, duplo maar ook kleien, knutselen zijn voorbeelden van activiteiten die de creativiteit van een kind ontwikkelen. Daarmee leert een kind met vormen en kleuren om te gaan en ziet het ook hoe dingen op en bij elkaar passen.

Fantasie

Verkleedkleren, poppenhuizen, poppen, keukentjes en winkeltjes zijn voorbeelden van speelgoed dat de fantasie stimuleert. Kinderen leren zo om zich te verplaatsen in andere rollen en daar is inlevingsvermogen en fantasie voor nodig.

Problemen oplossen

Door het maken van puzzels, leren kinderen om in hun eigen tempo problemen op te lossen. Puzzels heb je in alle soorten en maten en voor alle leeftijden.

Emotionele ontwikkeling

Al het speelgoed en in het bijzonder bordspelen die je met meer dan één persoon moet spelen, zijn goed voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Ze leren zo om met anderen te spelen, op hun beurt te wachten, te delen en te verdelen en hoe het is om te winnen en om te verliezen.

Fijne motoriek

Speelgoed met kleine onderdeeltjes die in elkaar gezet moeten worden zijn goed voor de fijne motoriek. Ook kralen rijgen en andere knutsel- en handwerkjes helpen hierbij.

Buiten spelen

Kinderen spelen minder vaak buiten dan vroeger. De tv, computer en spelcomputers hebben een grote aantrekkingskracht en zijn grote bronnen van vermaak. Toch is het voor de gezondheid van kinderen in het algemeen en voor de ontwikkeling van de spieren en motoriek belangrijk dat ze ook buiten spelen en bewegen. Steppen, fietsen, skelters en ballen zijn voorbeelden van speelgoed dat goed in de smaak valt. Voor iets oudere kinderen zijn skates of stelten ook leuk en goed voor het evenwicht.

 

 

  1. Leuk en nuttig artikel, wel jammer dat het stukje buiten spelen zo kort is.
    op buitenspeelgigant. nl hebben ze een paar leerzame en nuttige blogs staan over buiten spelen. Dat het ook in de winter en herfst kan, dus gewoon het hele jaar.

    Misschien een ideetje om daar ook eens tips voor te geven (of van hun site te halen)?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.