bed kiezen

Een bed voor je kind, waar houd je rekening mee?

Laatst bijgewerkt:

Kinderen die in de groei zijn moeten goed slapen. Een kind brengt dan ook veel tijd in bed door. De sfeer in de kinderkamer en het bed dat je kiest zijn daarom heel belangrijk. Een kinderbed mag ook best leuk zijn. Gelukkig zijn er genoeg goede en leuke kinderbedden zodat slapen echt een feestje wordt.

Waar let je op bij het kopen van een bed?

Je wilt natuurlijk een duurzaam bed kopen waar je kind een paar jaar plezier van kan hebben. Houd daarom rekening met de volgende factoren:

#1 De grootte van het bed

Een kind groeit de eerste jaren van zijn leven flink. Een kind groeit gemiddeld zo-n 7-8 cm per jaar in de leeftijd 1-10 jaar. Realiseer je dat je kind het bed waar het op slaapt zal uitgroeien. Het bed waar als kleuter op slaapt, zal niet hetzelfde zijn als waar je als teenager op slaapt.

#2 Houd rekening met de leeftijd

Een kind kan op elke leeftijd zijn eigen voorkeuren hebben. Als peuter is een autobed of prinsessenbed vaak het einde. Als kleuter en op de lagere school is een hoogslaper, halfhoogslaper of bedhuisje ideaal. Dit soort bedden is vaak ook wat hoger waardoor er extra bergruimte onder het bed is. Een bedhuisje ziet er superleuk uit en is eigenlijk een speelhuisje en bed ineen. Ze zijn daarom ook geschikt voor kleinere kamers. De hoogte van dit soort bedden verschilt. Pas bij jonge kinderen op met hele hoge bedden.

#3 Kies voor duurzaam en stevig

Kinderen willen en moeten kunnen spelen. Daarbij wordt er natuurlijk ook weleens op de bedden gesprongen. Het gaat er dus niet altijd zachtzinnig aan toe. Het is daarom belangrijk dat een bed tegen een stootje kan. Het helpt als het bed van stevig en duurzaam materiaal gemaakt is, bijvoorbeeld van een goede kwaliteit hout. Metalen plaatjes op de plaatsen waar de schroeven zitten, zorgen voor extra stevigheid.

#4 Design en afwerking

Houd bij het ontwerp en de kleur van het bed rekening met de veranderlijkheid van een kind. Het ene jaar is roze zijn of haar lievelingskleur en het volgende jaar kan het zomaar zwart zijn. Met dat in gedachte kan het misschien slimmer zijn om een bed in een neutrale kleur te kiezen. Je kan dan met kleuren variëren met het beddengoed en met accessoires die passen bij hun voorkeur van dat moment. Houd verder rekening met de stijl en kleuren van de kamer.

#4 Ruimte in de kamer

De beschikbare ruimte in de slaapkamer is natuurlijk een belangrijke factor bij de keuze van een kinderbed. Het bed dat je kiest moet goed passen en er niet ingepropt worden. Is een kamer vrij klein, dan is een hoogslaper of een bed waarbij een bureautje of opbergruimte onderdeel van is, een prima keuze.

#5 Budget

Nog een belangrijke factor, zo niet de belangrijkste. De prijs van kinderbedden loopt nogal uiteen. Bepaal daarom voor je gaat zoeken hoeveel je wilt en kunt uitgeven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.