Wat zijn de 10 grootste hondensoorten?

Honden zijn er in alle maten. Bij de kleinste hond denk je meestal aan de Chihuahua en bij het grootste hondenras aan de Deense Dog of Ierse Wolfshond. Of zijn er nog grotere rassen?

Past een grote hond bij jou?

Een grote hond is lief en leuk. Maar grote honden hebben ook ruimte nodig, veel beweging en ze eten vaak de oren van je hoofd. Dus behalve een geschikt huis en tuin, heb je ook voldoende budget nodig om voor de voeding en verzorging te kunnen zorgen. Het belang van een goede en consequente opvoeding is bij grote honden nog belangrijker dan bij kleinere hondensoorten. Een onopgevoede grote hond kan een potentieel moordwapen zijn en veel ellende veroorzaken.

Deze honden behoren tot de grootste hondenrassen:

(De volgorde is willekeurig. Sommige honden zijn groter, andere zijn zwaarder).

Duitse of Deense Dog

Sint Bernard

Russische Dog of Kaukasische owcharka

Napolitaanse Dog

Kuvacz

Leonberger

Engelse Mastiff

8. Ierse Wolfshond

Een oud ras afkomstig uit Ierland. Deze ruwharige hondensoort is al bekend sinds 1400 v. Chr. en werd gebruikt in London om mee te racen terwijl kinderen paardje reden op de honden. Ze werden ook ingezet bij de jacht en moesten in arena’s vechten tegen beren. Toch hebben deze honden een vriendelijk karakter en zijn ze zelden agressief.

Gewicht: Reu: 55–70 kg, Teefje: 50–65 kg, 
Hoogte: Reu: 79–95 cm, Teefje: 75–90 cm

9. Anatolische Herder

De Anatolische herder is een hondenras afkomstig uit Turkije. Het zijn van oorsprong berghonden die ’s nachts bij kuddes schapen of geiten bleven om ze te bewaken. Ze zijn er in verschillende kleuren. Roodbruin, wit met beige, leverkleur, vaal geel met zwarte tekening. Deze honden hebben veel beweging nodig en een strakke hand van opvoeding.

Gewicht: Reu: 50–65 kg, Teefje: 40–55 kg, 
Hoogte: Reu: 74–81 cm, Teefje: 71–79 cm

10. Bordeaux Dog

Deze enorme kastanjebruine honden behoren tot een oud ras dat rond 1300 v. Chr. met de Romeinen mee naar Frankrijk kwam. Ze werden gebruikt in de jacht, bij de bewaking en in het leger. Ze hebben een moedig, waakzaam en trouw karakter. Deze hond is geschikt als huishond, kan goed met kinderen en heeft een rustig karakter. De Bordeau Dog heeft wel een consequente opvoeding nodig.

Gewicht: Reu: 54–65 kg, Teefje: 54–65 kg
Hoogte: Reu: 60–67 cm, Teefje: 57–65 cm