zelfreinigende kattenbak

Tips voor het reinigen van je kattenbak

Heb jij een kat in huis? Dan weet je maar al te goed dat een kattenbak verschonen een klusje is wat dagelijks voorbij komt. Een kattenbak verschonen is niet het meest prettige klusje, het is niet alleen tijdrovend, maar het is ook niet het meest fris ruikende klusje. Hoe kun je nu het beste jouw kattenbak schoonmaken en voorkom je stank? Lees deze tips.

Haal het dak eraf

Heb je een kattenbak met deksel? Dan kan het goed zijn dat je kattenbak na verloop van tijd flink begint te stinken. Dit komt omdat de geur van poep en plas in de kattenbak blijft hangen en zich gaat hechten aan de binnenkant van het plastic. Daarnaast zie je misschien de uitwerpselen niet meteen liggen, waardoor je minder snel geneigd bent om de kattenuitwerpselen op te ruimen.  Heb je meerdere katten in huis? Dan is het verleidelijk om 1 kattenbak te hebben, scheelt je immers minder werk. Maar dat is niet handig.  De regel is dat elke kat in je huishouden zijn eigen kattenbak heeft, plus één extra. Als je maar één kat hebt, betekent dat je bijvoorbeeld een bak boven en een bak beneden zet.

Houd de kattenbak schoon én fris

Het klinkt misschien simpel, maar om een stinkende kattenbak tegen te gaan, is het belangrijk om de bak regelmatig schoon te maken. Je kunt gebruik maken van klonterende kattenbakvulling. Hierdoor kan je gemakkelijker de uitwerpselen uit de bak scheppen. Het scheelt je niet alleen gedoe, maar ook tijd. Daarnaast is het verstandig al je een dagelijkse routine ervan maakt. Zo voorkom je nare geurtjes als de uitwerpselen te lang blijven liggen. Ook is het goed om de kattenbak minimaal één keer per week helemaal schoon met behulp van een sopje. Dit doe je door al het grind en de korrels eruit  te scheppen, de kattenbak met heet water te vullen en goed uit te spoelen. Maak daarna de bak schoon met behulp van een sopje met soda. Spoel de bak goed na en droog het helemaal af.

Een zelfreinigende kattenbak

Wil je liever niet elke dag een kattenbak verschonen? Kies dan voor een zelfreinigende kattenbak. Deze kattenbak bestaat uit twee verschillende delen. Normaliter bestaat een kattenbak maar uit 1 deel waar het grind en de uitwerpselen van de kat in zitten. Bij een automatische kattenbak vallen de uitwerpselen automatisch in de andere bak waar het afgesloten wordt van de schone kattenbak. De voordelen? Minder last van de nare stank en je hoeft de bak maar een paar keer te verversen.