hond vakantie

Tips voor een geslaagde vakantie met je hond

Veel hondenliefhebbers kunnen niet van een vakantie genieten als hun hond of honden er niet bij zijn. Het zijn niet alleen baasjes die hun hond missen. De hond kan soms ook maar moeilijk zonder hun baasjes. Achterlaten in een hondenasiel als je op vakantie gaat is daarom voor veel mensen geen optie. Genoeg reden dus om te overwegen om je hond mee te nemen op vakantie. Dat vraagt natuurlijk wel om wat extra voorbereiding en planning.

Boek een diervriendelijke vakantie

Als je besluit dat je hond mee gaat op vakantie, dan is het belangrijk om je af te vragen of de reis én de bestemming wel geschikt zijn voor je hond. Het bezoeken van vakantieparken met hond heeft over het algemeen meer voordelen dan de hond meenemen in een hotel. Gelukkig zijn er in heel Europa genoeg hondvriendelijke vakantieparken.

In een vakantiepark en vakantiehuisje heb je meer bewegingsruimte. Bovendien zijn er in vakantieparken die op honden gericht zijn voldoende plekken om de hond uit te laten. En als de hond af en toe eens blaft dan zal dat op een vakantiepark minder snel overlast veroorzaken dan in een hotel of pension.

Met de auto of met het vliegtuig?

Reizen per auto is voor honden in de meeste gevallen comfortabeler dan reizen per vliegtuig. Je kan tenslotte altijd even stoppen onderweg en de hond uitlaten. Zorg wel dat je hond gewend is om regelmatig in de auto te rijden.

Reis je per vliegtuig, dan moeten honden vaak in een tas onder de stoel voor je zitten. Dat kan natuurlijk alleen met kleine honden. In veel gevallen is het voor wat grotere honden alleen mogelijk om in een bench in de bagageruimte mee te vliegen, afzonderlijk van de baas. Dat kan voor sommige honden een stressvolle ervaring zijn. Natuurlijk betaal je hier ook extra voor.

Houd er wel rekening mee dat niet alle hondenrassen in het vliegtuig en ook niet in elk land toegestaan zijn.

Welke papieren en documenten heb je nodig?

Sinds 2013 is het in Nederland verplicht dat je hond gechipt is. Sinds 2021 is een hondenpaspoort ook verplicht.

Wil je reizen binnen de EU dan moet je hond naast een chip ook een Europees huisdierenpaspoort hebben. Bovendien moet de hond tenminste 21 dagen van tevoren ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Een hondenpenning kan handig zijn maar is niet verplicht.

Sommige landen hebben aanvullende eisen wat betreft gezondheid, aanlijnen of muilkorven, dus check dit altijd goed.

Wat neem je nog meer mee?

Nog een voordeel van reizen per auto is dat je meer spullen voor de hond kan meenemen.

  • Natuurlijk neem je water en een drinkbak mee voor onderweg
  • Een eigen mand, kussen of deken kan de hond eerder op z’n gemak stellen
  • Het voer waar de hond aan gewend is
  • Eventuele medicijnen die de hond gebruikt
  • Een hondenriem en lijn
  • Hondenbeloningen
  • Poepzakjes
  • Speeltjes