leren van je hond

Wat je van je hond kan leren

Een hond: altijd vrolijk, altijd eerlijk en leeft in het nu.

Daar kan je als mens best wat van leren.

Leef in het nu

Een hond leeft niet in het verleden en maakt zich geen zorgen om de toekomst. Eigenlijk is dat precies wat b.v. Mindfulness en het Boeddhisme mensen proberen te leren: Leef in het nu. En dat wat een hond vanzelf al doet. Altijd blij en enthousiast als iemand hem aandacht geeft, altijd blij als je thuiskomt, hoe laat dat ook is. Geen verwijten, geen oude koeien. Gewoon leven in het moment.

Onvoorwaardelijke liefde

Honden houden onvoorwaardelijk van hun ‘bazen’. Het maakt niet uit hoe ze er uit zien, jong of oud zijn, hoe je stemming is. Ze houden van je, zonder voorwaarden.

Doe alles voor de volle 100%

Een hond doet alles vol enthousiasme. Hij eet, drinkt, speelt en rent vol overgave. Kan zich tijdelijk erg opwinden als er een kat in de buurt komt. Maar als hij moe is gaat hij liggen en doet een dutje. En luieren doet hij zonder zich schuldig te voelen.

Eerlijk zijn

Een hond laat precies weten hoe hij over mensen en andere dieren denkt. Hij benadert ze voorzichtig en gromt of blaft als iets of iemand hem niet bevalt en hij kwispelt en zoekt toenadering als hij iemand aardig vindt. Hoe dan ook, ze laten zien en horen wat ze van iemand vinden. Ze doen zich nooit anders of beter voor dan ze zijn.

Bewaak de grenzen

Als je over de letterlijke of figuurlijke grenzen van de hond heen komt dan bewaakt hij zijn territorium. Hij laat je weten als je naar zijn zin te ver gaat en blaft of gromt je onmiddellijk op je plaats.

Rekken en strekken

Voordat een hond in beweging komt ’s ochtends rekt hij zich uit. Ook als je geen hond hebt dan heb je die typische beweging ook vast wel gezien. Ze strekken hun poten naar voren en rekken hun ruggengraat helemaal uit voor ze in beweging komen. Helemaal geen slecht idee om daar zelf ook de tijd voor te nemen voordat je opstaat en zeker voordat je gaat sporten.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *