BARF hondenvoeding, een nieuwe trend?

Als hondenbezitter die aandacht heeft voor het welzijn van zijn trouwe viervoeter heb je de term BARF inmiddels wel een keer gelezen. BARF staat voor Biologically Applicable Raw Food of ook wel Bones And Raw Food. De oorsprong van deze trend is terug te voeren naar de Australische dierenarts Ian Billinghurst, die in 1993 een boek hierover publiceerde dat gretig aftrek vond. Overigens is het idee niet zo nieuw, Billinghurst verklaarde ook inspiratie te hebben gevonden in publicaties van een Franse dierenarts uit de jaren 30 van de vorige eeuw. BARF voeding is dus voeding voor honden die zo veel als mogelijk overeenkomt met hetgeen hun voorouders in de vrije natuur aten. BARF wordt momenteel kant-en-klaar geleverd door aanbieders zoals Platinum.com. Het voordeel daarvan is dat de menu’s onder de juiste condities en in overleg met voedingsdeskundigen voor dieren zijn samengesteld.

BARF of brokjes?

De meeste honden worden gevoerd met droge brokjes, soms aangevuld met nat voer of rauw vlees. Veel hondenbezitters zijn er ook van overtuigd dat dit de meest juiste manier is om hun huisdier optimaal te verzorgen. In de brokjes zit tenslotte alles wat ze nodig hebben en ze zijn ook nog eens goed voor hun gebit. Het is echter een onweerlegbaar feit dat brokjes veel vulmiddel bevatten in de vorm van goedkoop graan. Het spijsverteringssysteem van een vleeseter als uw hond is niet geschikt om dit graan te verteren. Niet alle honden zullen een allergie ontwikkelen voor de voedingsstof die niet geschikt is voor hun ingewanden, maar het is niet iets dat hun voorouders binnen kregen bij het verorberen van hun prooi in de vrije natuur. En natuurlijk is er ook het gemak van het de brokjes, die niet sterk geuren, lang houdbaar zijn en eenvoudig zijn te voeren. Maar dat is geen echt argument als het gaat om het welzijn van je huisdier.

De effecten van BARF

Voorstanders van BARF noemen de volgende effecten van voeding via de BARF-gedachte.

  • Gezonde en glanzende vacht
  • Steviger en minder stinkende ontlasting
  • Minder tandproblemen
  • Een betere mondgeur
  • Minder spijsverteringsproblemen


Daarbij komt nog dat zij constateren dat het huisdier de maaltijd met meer voldoening nuttigt dat het standaardvoer. Ook wordt de hond actiever bij overschakeling naar BARF-voeding. Het zijn effecten die je zelf ook zou kunnen bemerken wanneer je ervoor zou kiezen om je huisdier eveneens via dit principe te gaan voeren.

Wat u verder nog moet weten over BARF

Er wordt bij de productie van BARF geen gebruik gemaakt van geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook conserveringsmiddelen worden niet toegevoegd. Door verhitting of bevriezing worden schadelijke bacteriën gedood. Omdat wilde honden hun behoefte aan vitaminen en andere sporenelementen in de vrije natuur met name uit de inhoud van de maag van hun prooidieren haalden, worden bij BARF ook supplementen aangeraden die exact de juiste stoffen bevatten voor uw trouwe viervoeter. Indien je interesse is gewekt voor deze manier van voeren, is het zeker aan te raden je verder in het onderwerp te verdiepen.