je eigen paard

Een eigen paard kopen, hoe pak je dat aan?

Veel mensen dromen van een eigen paard of pony. Met een eigen paard kan je paardrijden waar en wanneer je wilt. Dat klinkt geweldig, maar het hebben van een paard is ook een grote verantwoordelijkheid.

Vooral veel jonge meisjes willen na wat jaren paardrijles, dolgraag een eigen paard. Voordat je een paard of pony koopt, is het verstandig om er eerst een paar nachtjes over te slapen en een paar dingen op een rijtje te zetten door jezelf de volgende vragen te stellen:

Wat kost een paard?

Hoeveel kost het soort paard dat jij graag wilt hebben? Een groot, getraind paard is vanzelfsprekend duurder dan een kleine pony.

Waar stal je het paard?

Niet veel mensen hebben een wei en stal achter het huis. In de meeste gevallen zal je dus op zoek moeten naar manege, boerderij of stalling voor paarden moeten zoeken. Liefst niet te ver van waar je woont. In het begin ben je enthousiast en denk je misschien dat de reistijd er naar toe niet zo veel uitmaakt. Maar dat enthousiasme kan afnemen of er kunnen andere dingen zijn die je tijd vragen. Vanzelfsprekend zijn er kosten aan verbonden.

Wat heb je nog meer nodig?

Een paard moet natuurlijk eten. Reken er op dat een paard dagelijks 1.5% – 2.5% van zijn gewicht aan hooi en granen nodig heeft.

Daarnaast heb je spullen nodig voor het rijden en de verzorging. Denk bijvoorbeeld aan een zadel, hoofdstellen, paardendekens, stijgbeugels. Kijk voor alle benodigdheden eens bij MHS Ruitersport. Verder heb je natuurlijk ook spullen nodig voor de verzorging van het paard zoals borstels, sponzen en shampoos.

Vergeet verder niet dat een paard af en toe een dierenarts en behandeling nodig kan hebben. Vraag jezelf af of een verzekering een goed idee is.

paarden benodigdheden

Tijd en energie

Heb je voldoende tijd en energie om in de verzorging van het paard te steken? Als je paard verblijft op een manege, stalling of pension waar ook een deel van de verzorging bij zit, dan ben je natuurlijk minder tijd kwijt dan als je het paard helemaal zelf moet verzorgen. In dat laatste geval, moet je toch op zo’n twee uur per dag rekenen.

Alternatief voor kopen?

Wil je zeker weten dat het iets voor jou of je zoon of dochter is om een eigen paard te hebben? Er ook een alternatief. Je kan dan tijdelijk, bijvoorbeeld voor een half jaar, een paard leasen zodat je kan uitproberen of het wel echt iets voor je is. Of je er ook na een paar maanden nog steeds leuk vindt om er zoveel tijd en energie in te steken. Weet je het na die periode nog steeds helemaal zeker dat je een eigen paard wilt? Dan kan je er met een gerust hart naar op zoek gaan.