Meisjes houden van paarden

Ik zal niet zeggen dat alle meisjes van paarden houden. Maar het is wel opvallend dat er veel meer meisjes zijn die van paarden houden, dan jongens.

Je kent die meisjes vast ook wel. Ze gaan op paardrijles, ze gaan in hun vrije tijd paarden verzorgen, ze tekenen paarden, hun kamer hangt vol posters van paarden. En hun grootste droom is: een eigen paard.

Waarom houden meisjes zo van paarden?

Ook dat is een vraag die ik mezelf vaker gesteld heb. Paarden en paardrijden, aan de ene kant heeft wel iets romantisch. Paarden zijn grote, machtige beesten. Het geeft natuurlijk een kick om zo’n dier te berijden en, om ze als klein meisje onder controle te kunnen houden. Verder geeft het een gevoel van vrijheid als je met je paard de vrije natuur in kan gaan. Veel meisjes voelen een speciale band met paarden. Ze hebben het idee dat zij de paarden begrijpen en dat de paarden hen begrijpen.

Het is niet allemaal rozengeur…

Aan de andere kant zitten er ook een paar minder romantische kanten aan paarden en paardrijden. Je wordt er vies van en je kleren gaan en ervan stinken en dat is niet zo meisjesachtig. Bovendien zal je beslist een aantal keer van je paard vallen als je net begint met paardrijden. Maar echte paardenliefhebbers laten zich daar natuurlijk niet door afschrikken.

Een eigen paard

Als je kind als liefste wens een eigen paard wil, dan zal je daar als ouder waarschijnlijk niet meteen enthousiast van worden. Het is een dure liefhebberij die veel tijd kost en de meeste mensen hebben geen stukken grond achter het huis waar een paard kan staan. Vaak wordt een paard daarom (tegen betaling, kosten 75-500 euro per maand, bron: Vereniging Eigen Paard) op een manege of bij een boer gestald. Het paard moet daar wel verzorgd en bereden worden en dat kost al snel twee uur per dag.

mini paardje

Minipaardjes

De kosten voor het houden van een eigen paard, zijn mede afhankelijk van de grootte van het paard. Er zijn ook van die leuke mini-paardjes of Shetlandpaarden, en die zijn natuurlijk heel geschikt voor kleine meisjes. Er is zelfs een speciale shop met benodigdheden voor deze minipaarden, de Minihorseshop.nl, Ze verkopen daar bitten, hoofdstellen, paardendekens en showlijnen speciaal voor deze kleine maat paardjes.

Tijdelijk?

Bij veel meisjes is deze paardenliefde slechts tijdelijk. Na een paar seizoenen lessen houdt het vanzelf weer op. Bij anderen is het een liefde voor het leven. Voor je zelf een paard aanschaft is het misschien een goed idee om in ieder geval even af te wachten of het wel echte liefde is…