slimste hond

De slimste hondenrassen op een rij

We vinden het leuk om spelletjes te doen met onze honden en ze van alles te leren. De ene hond leert wel wat sneller dan de ander. Dit verschilt per individu, maar ook per ras. Wat zijn volgens hondenkenners nu de slimste, meest trainbare honden? Wij zetten ze hier voor je in onze top tien.

Top tien

1. De border collie

Dit is geen verassing. De border staat wereldwijd bekend als de slimste hond en is dan ook altijd wel terug te zien op kampioenschappen van hondensporten.

2. De poedel

Poedels, groot of klein, zijn ontzettend slim en sociaal. Ze spenderen het liefst de hele dag samen met hun baasje. Het zijn vrolijke clowntjes die iedereen aan het lachen maken.

3. De Duitse herder

Deze hond is zo vaak terug te zien in films, dat het geen verrassing is dat hij goed trainbaar is. Ze zijn zeer gehoorzaam, mits je voldoende tijd aan de opvoeding besteedt.

4. De golden retriever

’s Werelds favoriete gezinshond is niet alleen lief en knuffelig, maar ook erg slim! Daarnaast zijn ze erg geduldig en tolerant en daarmee uitstekende speelmaatjes voor kinderen (onder supervisie natuurlijk.)

5. De dobermann

Veel mensen lopen liever een blokje om, wanneer ze de dobermann zien aankomen. Het zijn echter heel lieve gezinshonden met een goed stel hersenen.

6. De Shetland sheepdog

De Shetland sheepdog is een vrolijk, actief hondje. Hoewel hij klein van stuk is, is het een uitstekende schapendrijver. Daar had hij natuurlijk ook wel brains voor nodig en daarom is zijn intelligentie een plekje waard in de top tien.

labrador
labradors

7. De labrador

De labrador staat altijd klaar om met zijn baas aan de slag te gaan. Hoewel ze vaak bekend staan als lompe, onopgevoede honden, zijn ze met voldoende tijd en aandacht erg goed te trainen.

8. De papillon

De papillon (vlinderhondje) geniet van flinke wandelingen en hondensporten. Het is een vrolijk en slim hondje dat gefocust is op zijn baasje.

9. De rottweiler

Hoewel rottweiliers bij velen een slechte reputatie hebben, is de hond liever en slimmer dan men denkt. Het is zeker geen hond voor iedereen en een consequente opvoeding is een must.

10. De cattle dog

De cattle dog heeft ontzettend veel energie en moet dus vooral voldoende beweging en mentale uitdaging geboden worden. Het is een trouwe, ijverige en vooral slimme viervoeter.

Gezondheidsproblemen

Vrijwel ieder ras heeft te kampen met erfelijke gezondheidsproblemen. Mocht je een rashond willen kopen, kies dan voor een hond met stamboom, waarbij beide ouderdieren getest zijn op genetische afwijkingen. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je hier in sommige gevallen beroep op doen, wanneer je rashond toch een erfelijke ziekte blijkt te hebben.