meditatie

Over meditatie

Laatst bijgewerkt:

Meditatie is de kunst om je geest te beheersen, je te concentreren op één ding. Vaak wordt mediteren omschreven als het leegmaken van de geest.

Aan niets denken of je juist op één ding focussen. Je ademhaling, een mantra, je lichaam. Je kunt je daarin oefenen.

Wat is meditatie?

Dit klinkt makkelijk, maar de geest laat zich niet makkelijk dwingen. Afleiding, of het nu geluiden zijn, gedachten die gewoon opdoemen of lichamelijke ongemakken, alles kan je afleiden van deze concentratie of beheersing van je geest.

Waarom zou je mediteren?

Het kan soms lijken of je geest een eigen leven leidt, alsof je geest je dingen laat denken of voelen die je helemaal niet wilt. Gedachten kunnen tegenstrijdig zijn of je in de war brengen, je angstig, boos, depressief of bezorgd maken. Door het beoefenen van meditatie kun je leren dit meer zelf in de hand te houden.

De vecht – vlucht reactie

De vecht of vlucht reactie is iets dat stamt uit de oertijd. Als je vroeger oog in oog kwam te staan met een wild dier, reageerde je lichaam daardoor met het aanmaken van adrenaline, het stresshormoon. Dat zorgde ervoor dat het lichaam klaar was om te vechten of te vluchten. Door de fysieke activiteit van het vluchten of vechten, verdwenen de stresshormonen uit je lichaam en begon de ontspanningsreactie.

Het lichaam reageert nog steeds op die manier op spannende situaties. Alleen is de kans dat je een wild beest tegenkomt een stuk kleiner geworden. Maar op het moment dat je je bedreigd voelt, om wat voor reden dan ook, komen er wel stresshormonen vrij. Alleen volgt er nu vaak geen lichamelijke activiteit op zoals wegrennen of vechten.

Als dit vaker voorkomt verdwijnen de stresshormonen niet helemaal meer en komt de ontspanningsreactie niet of niet helemaal op gang. Om de spanning kwijt te raken kun je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld sporten, je laten masseren of mediteren.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het beoefenen van meditatie voor minder stresshormonen zorgt.

Voorbeeld van een eenvoudige meditatie

Om te beginnen zoek je een rustige plek. Bij voorkeur een plek waar je niet gestoord kan worden door telefoon of bel.

Ga zitten, (liggen wordt afgeraden omdat je dan eerder in slaap kan vallen) met rechte rug. Als je het gewend bent kan je in kleermakerszit of in de lotushouding gaan zitten. Anders kan je gewoon op een stoel gaan zitten, voeten plat op de grond, handen op de bovenbenen.

Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling, volg je adem die naar binnen en naar buiten stroomt. Tel bij het inademen. Dat kan bijvoorbeeld zijn van 100 naar 1 maar ook om te beginnen van 1 tot 10. Raak je de tel kwijt of merk je dat je gedachten afdwalen ga dan verder waar je was of begin opnieuw.

Resultaat

Probeer eens een tijdje om het iedere dag te oefenen, 5 of 10 minuten om te beginnen. Je kunt die tijd uitbreiden zo lang je wilt. De ene dag zal het gemakkelijker gaan dan de andere. Probeer je niet op het resultaat te richten. Verwacht niets. Word vooral niet boos als het niet lukt. Maar breng je gedachten gewoon weer terug naar je ademhaling of een ander onderwerp waar je op mediteert. Op den duur zul je vanzelf veranderingen door mediteren in je dagelijks leven ervaren.

Tips

  1. Als je vooraf yoga-oefeningen doet is je lichaam meer ontspannen, je zult dan minder snel afgeleid worden door lichamelijke ongemakken.
  2. Als het mediteren op je ademhaling of tellen je minder ligt, dan kun je ook andere manieren uitproberen. Andere manieren zijn: je concentreren op een beeld, een kaars een afbeelding, dit kan ook een voorstelling van een afbeelding of symbool zijn. Anderen gebruiken herhalende spreuken of mantra’s.
  3. Voor beginners is geleide meditatie vaak makkelijk. Hierbij hoor je een stem die je door de meditatie heen leidt. Je vindt geleide meditaties bijvoorbeeld in apps of bij Youtube.
  4. Voorbeelden van geleide meditatie en bodyscan vind je hier
  5. Heb je het idee van mediteren een beetje onder de knie dan zou je het ook onder het lopen of tijdens andere activiteiten kunnen uitproberen. Je concentreert je dan alleen op wat je doet en probeert je door niks af te laten leiden.

Referentie

Meditation training reduces long-term stress, hair analysis shows, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211007122203.htm

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *