10 dingen die veranderen als je mediteert

Als het je lukt om dagelijks te mediteren, dan zul je zien dat er dingen gaan veranderen.

Regelmatig mediteren heeft veel positieve effecten op zowel je lichaam als je geest. Je geest wordt meer gefocust en je lichaam meer ontspannen Je zult slechte gewoonten makkelijker kunnen loslaten en misschien anders gaan denken over bepaalde onderwerpen. Bovendien zul je beter en dieper gaan slapen.

Mediteren is niet moeilijk. Iedereen kan het leren. De grootste uitdaging is alleen om het vol te houden en er een gewoonte van te maken. Dit is het makkelijkst als je een vast tijdstip op de dag kiest.

Dit zijn veranderingen die je kunt verwachten door meditatie.

1. Je hebt minder slaap nodig

Meditatie zorgt er voor dat je beter en dieper slaapt. Omdat de kwaliteit van je slaap verbetert, ben je eerder uitgerust en heb je minder slaap nodig. De tijd die je in het mediteren steekt, krijg je dubbel en dwars terug.

2. Mediteren maakt je geduldiger

Ken je ook het onrustige gevoel dat je niet alles uit je leven haalt? Of valt het je regelmatig op dat er andere mensen om je heen zijn, die minder slim zijn dan jij, maar het beter doen. Door te mediteren zul je dat onrustige gevoel steeds meer kwijtraken. Je ziet de waarde van iedere ervaring en iedere ontmoeting. Je laat je minder snel uit je evenwicht brengen en je bent geduldiger als dingen niet gaan zoals je wilt, met lastige mensen of in andere negatieve situaties.

3. Je weet dat geluk van binnenuit komt

Voelde je je voordat je ging mediteren vooral gelukkig in gezelschap of door de goedkeuring van anderen, als je geld uit kon geven of iets bijzonders gepresteerd of bereikt had? Door te mediteren zul je merken dat je gevoelens van geluk uit jezelf komen.

Dat ga je merken als er vervelende dingen gebeuren in je leven zoals b.v. een verbroken relatie, ontslag of andere teleurstellingen. Je gaat merken dat je ondanks de minder leuke omstandigheden,  toch tevreden en gelukkig kunt zijn. Heerlijk toch, als je geen andere mensen, plaatsen of omstandigheden nodig hebt om je goed te voelen.

4. Door mediteren heb je minder behoefte aan alcohol

Neem je vaker een drankje omdat je het nodig hebt om te ontspannen? Als je de ontspannende werking van meditatie gaat merken, dan neemt de behoefte om alchohol te nemen om stress te verminderen vanzelf af. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je gewoon een drankje kunt nemen omdat je het lekker vindt, maar niet omdat je het nodig hebt. 

5. Door meditatie kan je meer doen met minder inspanning

Je voelt je beter en energieker. En dan gaan de dingen je een stuk makkelijker af dan als je je gestrest, moe en niet lekker in je vel zit.

6. Je wordt vruchtbaarder

Volgens biologen ontstaat door regelmatig mediteren het omgekeerde effect van de ‘vecht 0f vlucht’ reactie die veel stress veroorzaakt. Doordat je meer ontspannen wordt, word je letterlijk vruchtbaarder. Vrouwen raken makkelijker zwanger en mannen produceren meer testosteron.

7. Geen uitgesteld geluk meer

Sommige mensen zijn zo druk bezig met werken aan de toekomst. Ze hebben het idee dat als ze dat en dat bereikt hebben, ze dan eindelijk gelukkig kunnen zijn. Ondertussen vergeten ze dat het geluk ook hier en nu is. Als je begint met mediteren dan besef je steeds meer dat geluk geen einddoel is, maar dat je overal en altijd gelukkig kunt zijn.

8. Door meditatie kan je doen wat je wilt doen

Stress werkt belemmerend op je ontwikkeling en remt je zin in activiteit en avontuur af. Als je door mediteren meer relaxed wordt, dan laat je je minder door angst tegenhouden en lijkt het steeds natuurlijker te worden om die dingen te doen die je graag wilt doen. Dan wordt het makkelijker om met die nieuwe hobby te beginnen,  of om op iemand af te stappen die je al lang leuk vindt of om alleen die reis te gaan maken.

9. Je hebt meer vertrouwen in jezelf

Je krijgt meer vertrouwen in wat je kunt doen en kunt bereiken. Het negatieve stemmetje in je hoofd dat zegt: dat kan ik toch niet, dat is niets voor mij zal zich steeds minder laten horen.

10. Je kunt makkelijker beslissingen nemen

Door regelmatig mediteren zal je minder moeite hebben met het nemen van beslissingen omdat je meer inzicht hebt in je situatie. Of je nu moet beslissen of je van baan wilt veranderen, of niet zeker weet of je wilt verhuizen, welke auto je wilt kopen. Het maakt niet uit. Je doorziet de situatie eerder waardoor je beter inziet wat het goed voor je is en wat niet. Dat spaart veel tijd en getwijfel uit.

Dit zijn maar een paar van de veranderingen die je kunt verwachten. Maar meditatie is geen wondermiddel waarmee je alles wat je wilt, gemakkelijk voor elkaar krijgt. Zo is het natuurlijk niet. Het kost oefening, tijd en doorzettingsvermogen om dit te bereiken.

Bronnen en referenties

Infante, J. R., Torres-Avisbal, M., Pinel, P., Vallejo, J. A., Peran, F., Gonzalez, F., Contreras, P., Pacheco, C., Latre, J.M., Roldan, A. (2001). Catecholamine levels in practitioners of the transcendental meditation technique [abstract]. Physiology & Behavior, 72(1-2), 141-146.

Campagne, D. M. (2006). Should fertilization treatment start with reducing stress? Human Reproduction, 21(7), 1651-1658.

Marchand, W. R. (2012). Mindfulness-based stress reduction, mindfulness-based cognitive therapy, and Zen meditation for depression, anxiety, pain, and psychological distress. Journal of Psychiatric Practice, 18(4), 233-252.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *