Photo by Federica Giusti on Unsplash

10 Tips voor een betere Feng Shui door verlichting

Laatst bijgewerkt:

Volgens de Oosterse filosofie van de Feng Shui beïnvloedt je omgeving je welzijn en je stemming. Het is de bedoeling dat je ruimten zo inricht, dat de positieve energie of chi vrij kan stromen. Maar of je nu waarde hecht aan die filosofie of niet, iedereen kent wel ruimten waar je je heel prettig voelt en die gezellig zijn. En zo zijn er vast ook plekken die je ongezellig vindt en waar je minder graag bent. Licht speelt daarbij vaak een belangrijk rol.

Licht en Feng Shui

Bij Feng Shui draait het allemaal om chi of levensenergie. De chi in je huis moet in balans zijn. Er moet evenwicht zijn tussen yin en yang. Licht is een belangrijke vorm van energie. Het licht in je huis, zowel natuurlijk licht als licht afkomstig van lampen, is niet alleen belangrijk voor de sfeer in je huis. Licht heeft ook invloed op hoe je je voelt.

Te veel of te weinig licht

Een huis dat te donker is, heeft te veel yin energie. Yin energie is vrouwelijk en voornamelijk passief. Dat kan je in balans brengen door meer yang energie of actieve energie. Dat kan je doen door meer ramen, lichtkoepels of het plaatsen van lampen. De kunst is natuurlijk om de balans te vinden. Niet te veel licht en niet te weinig.

Hard en zacht licht

Direct licht of fluorescerend licht is snel te hard. Indirect licht of geel licht is zachter. Bij het kiezen van lampen voor je huis is het goed om hiermee rekening te houden.

Tegenwoordig is er ook  full spectrum led-verlichting beschikbaar. Bij full spectrum verlichting zijn alle mogelijke kleuren in het licht aanwezig, van infrarood tot bijna ultraviolet licht. Dit licht bootst het natuurlijke zonlicht, dat ook full spectrum is, zo goed mogelijk na. Dit full spectrum licht is ideaal in ruimtes waar je actief bezig bent.

De juiste verlichting voor elke ruimte

In een studeerkamer of keuken heb je natuurlijk ander licht nodig dan in een slaapkamer. Wat fellere verlichting is fijn als er gewerkt moet worden, waar je wakker en actief moet zijn. In de slaapkamer kan een te fel licht je juist uit je slaap houden.

Tips voor een betere Feng Shui door verlichting

Hieronder vind je nog tips om de verlichting in je huis beter in balans te brengen. Het zijn soms maar kleine en subtiele veranderingen.

1. Het is belangrijk om de ingang en uitgang van je huis goed te verlichting. Licht aan beide kanten van de  voordeur is ideaal om positieve chi je huis binnen te leiden.

2. Vervang kapotte lichtbronnen direct. Alles wat kapot is of niet goed werkt verstoort de energiestroom volgens de Feng Shui.

3. Kies voor verlichting waarbij je de kleur kan veranderen. Er zijn tegenwoordig allerlei lampen verkrijgbaar waarbij je de kleur van het licht kan aanpassen aan je activiteit of stemming.  Dat doe je heel eenvoudig met een afstandbediening of nog makkelijker, met een app en je eigen smartphone. Een voorbeeld van zo’n lamp is de Philips Hue Beyond Tafellamp verkrijgbaar bij Lampen24.nl.

Er zijn hele theorieën over welke kleur licht, voor welke activiteit of stemming geschikt is. Maak het licht wat meer roze als je in een romantische stemming bent of een romantisch dineetje hebt. Paars licht maakt je creatiever en is daarom heel geschikt in ruimten waar je met je hobby bezig bent. Oranje licht stimuleert de eetlust, maakt je vrolijk en geeft je energie en is daarom heel geschikt voor de woon- of eetkamer. Zacht geel licht is het meest geschikt voor de slaapkamer. Een helder wit licht is de beste keuze voor de studeerkamer of badkamer.

lamp die van kleur verandert

4. Voorkom verlichting die veel scherpe schaduwen veroorzaken. Dit maakt een ruimte minder ontspannend.

5. Lampenkappen van papier of stof zijn ideaal om het licht zachter te maken. De kleur van de kap is natuurlijk ook van invloed.

6. Kies in de slaapkamer een zachte, bij voorkeur dimbare verlichting. Volgens de Feng Shui is het beter om geen geen lamp direct boven je hoofd te hangen, maar bijvoorbeeld liever naast je op een nachtkastje of tafeltje.

7. Licht dat naar boven schijnt, laat een ruimte groter lijken.

8. In plaats van één lichtbron in een kamer, is het mooier en makkelijker om sfeer te krijgen door twee of meer lichtbronnen te gebruiken.

9. Verlicht scherpe hoeken of donkere plekken in je huis door er een mooie lamp te plaatsen. Zo bevorder je de energiestroom en maak je een ruimte prettiger.

10. Spiegels kunnen je helpen om het licht te reflecteren. Spiegels bevorderen de chi  en zorgen voor meer activiteit en energie. Ze zijn daarom heel geschikt voor studeer- of werkplek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *