Feng Shui in de keuken

Inhoud

In de Feng Shui neemt de keuken een belangrijke plaats in.

In de keuken wordt het voedsel bereid en voeding heeft een grote invloed heeft op je welzijn en gezondheid. Feng Shui ziet de keuken dan ook wel als het hart van het huis. Andere belangrijke plekken in het huis volgens de Feng Shui zijn de voordeur, waar de Qi naar binnenkomt, en de slaapkamer waar we bijna een derde van ons leven doorbrengen.

Plaats van de keuken

Natuurlijk kan je niet altijd de plaats van de keuken bepalen. Maar ideaal gezien ligt de keuken aan de achterkant van het huis. In ieder geval op een plek waar hij niet direct bij het binnenkomen gezien kan worden. Is dit wel het geval dan kan je dit creatief oplossen door een (kralen) gordijn of schuifdeur te maken. Een andere oplossing is een opvallend voorwerp voor de keuken te plaatsen waar het oog direct naar toe getrokken wordt en de aandacht van de keuken afleidt.

Schoon en opgeruimd

Vanzelfsprekend moet je de keuken schoon en opgeruimd houden. Als er apparaten zijn die niet of niet goed werken, verwijder ze dan uit de keuken. Zijn er lampjes of onderdelen kapot, repareer ze dan zo snel mogelijk.

Ontwerp van de keuken

Degene die kookt zou een belangrijke plaats in de keuken moeten innemen. Bij voorkeur met het gezicht naar de deur en niet naar de muur. In de praktijk is dit vaak niet zo. Je kunt dit oplossen door spiegelend materiaal (RVS achterwand, spiegel of glimmende tegels) achter het fornuis te plaatsen, zodat je ziet wat er achter je gebeurt als je aan het koken bent. Een open keuken en/of kookeiland zijn vaak goede situaties omdat je zo meestal een grote ruimte kan overzien en lijken prima overeen te komen met de trend in moderne keukens.

Water en vuur zijn tegenovergestelden. Volgens de leer van de Feng Shui zouden vuur apparaten als oven, magnetron en fornuis niet recht tegenover of naast water apparaten moeten liggen als koelkast en kraan. Dit zou kunnen leiden tot ruzie en conflicten. Het zou het beste zijn als koelkast, gootsteen en fornuis in een soort driehoek geplaatst zouden zijn. Is dit niet het geval dan kan je dit neutraliseren door er iets groens of een voorwerp van hout tussen te leggen/zetten. Dit kan b.v. zijn een groen kleed op de grond, een plant in de hoek.

keuken
fornuis en feng shui

Het fornuis

In de Feng Shui staat het fornuis voor gezondheid en welvaart. Je zou daarom alle pitten van het fornuis even vaak moeten gebruiken. Hierdoor zou je inkomsten uit allerlei bronnen kunnen verwachten. Ook zou je moeten proberen een evenwicht te vinden tussen traditionele en moderne bereidingswijzen. Zo geven veel Feng Shui adviseurs de voorkeur aan koken op gas en minder aan magnetron en elektrisch koken. Een keuken of fornuis dat niet of nauwelijks gebruikt wordt staat voor het laten liggen van kansen en onbenutte mogelijkheden. Dus kook op zijn minst eens af en toe.

Kleur in de keuken

Wit, geel, blauw, geel, beige, bruin en grijs zijn prima kleuren voor de in de keuken. Rood, oranje en roze zouden het beste als accent of met mate gebruikt kunnen worden.

  • Tinten groen en bruin kunnen samen of apart gebruikt worden. Ze vertegenwoordigen het element hout en zijn daarom een prima aanvulling voor de keuken waar het element vuur overheerst.
  • Geel vertegenwoordigt het element aarde en aarde is een goede tegenhanger van vuur. Geel is daarom ook een goede kleur voor de keuken.
  • Volgens de Feng Shui horen vurige kleuren, dat zijn kleuren in de tinten roze, oranje en rood, geen dominante kleur in de keuken in te nemen. Dit zou kunnen leiden tot verhitte sfeer en onenigheid.
  • Omdat de keuken een plaats is waar water en vuur samenkomen is wit een kleur die neutraliseert. Andere goede kleuren voor de keuken zijn beige, grijs en blauw. Deze kleuren combineren ook prima met moderne trends als RVS.

Lees meer over de betekenis van kleuren en feng shui

Algemene tips

  • Verse bloemen of vers fruit brengen positieve energie in je keuken en staan ook nog erg leuk.
  • Zorg dat het voedsel dat je bewaart in kasten, koelkasten en diepvries vers is. Voedsel dat oud of over de datum heen is stagneert de energie.
  • Messen en andere scherpe voorwerpen geven negatieve energie. Bewaar ze niet zodat de scherpe kant zichtbaar is. Berg ze op in een lade dicht bij een raam of deur.
  • Lekkende kranen zou je zo snel mogelijk moeten repareren. Het staat symbool voor geld dat wegvloeit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *