betekenis kleuren feng shui

Feng Shui met kleur

Als je behoefte hebt aan verandering, een frisse wind door je huis en je leven wil laten waaien, begin dan eens met het toepassen van kleur volgens de Feng shui.

Feng shui gaat verder dan alleen het plaatsen van je meubels op een manier dat de chi vrij kan stromen.

Hoe werkt het?

De hele wereld om ons heen is opgebouwd uit energie, een magnetisch veld van positieve en negatieve ladingen die constant vibreren. Ook bij kleuren is dit het geval. Zo is rood de kleur met de hoogste vibratie, de meeste energie. Ook in de natuur werken kleuren zo. Sommige kleuren trekken aan, of stoten juist af of betekenen gevaar. Bij Feng Shui gaat het er om dat iemand zich zo prettig mogelijk voelt in een ruimte. En omdat kleur invloed heeft of je welzijn en je stemming is het een goed idee om hier aandacht aan te besteden.

Yin en Yang kleuren

De Feng Shui onderscheidt yin kleuren en yang kleuren.

  • yin kleuren kalmeren en neutraliseren
  • yang kleuren activeren en stimuleren

Yin kleuren zijn de lichte, koele, zachte en pastelkleuren. Denk aan grijs, beige, groen, blauw. Yang kleuren zijn felle, warme tinten zoals geel, oranje en rood.

Persoonlijke voorkeur

Natuurlijk zijn er kleuren die je persoonlijk meer of minder aanspreken. Maar de Feng Shui leert je om kleuren zo toe te passen op een manier dat de chi in die aspecten van je leven (gezondheid, liefde, werk of materieel welzijn) gaat stromen in de richting die jij wilt. Probeer de kleur altijd te kiezen in een tint die je zelf mooi vindt.

Vijf Elementen

De kleuren zijn allemaal onder te verdelen in de vijf elementen:

  • water
  • hout
  • aarde
  • vuur
  • metaal.

1 WATER – gemak, verfrissing en overvloed

Blauw

Blauw geef rust en verkoeld. Het is heel goed om te gebruiken in ruimten waar je tot rust wilt komen. Het wordt ook geassocieerd met vrede en comfort. Vandaar dat blauw een prima kleur is voor een slaapkamer, een kamer waarin je mediteert of op een andere manier gebruikt om te ontspannen. Het is minder geschikt voor eetkamers en studeerkamers.

Zwart

Zwart is de kleur van de mystiek en is stijlvol. Zwart is de kleur van de nacht, diepe wateren en universele leegten. Met zwart voeg je diepte en kracht toe aan een ruimte en het brengt stabiliteit. Te veel zwart kan vervreemdend werken en groei tegengaan. Het is beter zwart in leefruimten niet hoger te gebruiken dan ooghoogte. Zwart is minder geschikt voor kinderkamers.

2 HOUT – gezondheid en vitaliteit

Donkerbruin en groen

Donkerbruin en groen zijn de kleuren van de bomen. Het zijn kleuren van symbolische groei, vruchtbaarheid en harmonie. Groen is de kleur voor een nieuw begin, het verfrist en ontspant. Als je met de kleur groen werkt dan is het goed om met meerdere tinten bij elkaar te werken. Het zijn geschikte kleuren voor keukens en badkamers. Het is minder geschikt voor studeerkamers, woonkamers of speelkamers tenzij je ze combineert met andere kleuren.

3. AARDE

Aarde- en bruintinten zijn kleuren van voedende energie. De kleur is geschikt om toe te passen in de hal of voor een muur in de kamer of slaapkamer. Lichtbruin kan ook heel goed toegepast worden in de keuken. Te veel bruin in een ruimte kan leiden tot stilstand, geen vooruitgang. Combineer bruintinten daarom met andere kleuren.

  • Lichtgeel
  • Beige
  • Aarde- en zand tinten

4. VUUR – passie en energie

Rood

Rood symboliseert de energie van de zon en het leven. Als je rood op de goede manier gebruikt in je huis staat dat voor kracht, geluk, rijkdom en luxe. Een overdaad aan rood staat voor woede, overactiviteit en rusteloosheid. Het is daarom beter om rood in details en accessoires toe te passen dan als hoofdkleur voor een ruimte. Gebruik rood niet of spaarzaam voor de eetkamer, de keuken of kinderkamers.

Paars

Ook paars is een kleur die je beter spaarzaam kan gebruiken. Het is een kleur die voor spiritualiteit staat. Paars is ook een koninklijke kleur. Paars stimuleert de hersenen, het voorstellingsvermogen en werkt daarom inspirerend. Paars is geschikt om te gebruiken in de slaapkamer en ontspanningsruimte. Paars is minder geschikt voor de keuken en de badkamer.

Rose

Rose is de kleur van de onschuld, zuiverheid en romantiek. Rose is geschikt voor slaapkamers en minder voor de badkamer en keukens.

Oranje

Als rood te hevig voor je is dan is oranje of geel een goed alternatief. Oranje is een verwarmende, opwekkende en sociale kleur wat betekent dat het geschikt is voor ruimtes waar met elkaar gesproken wordt. Het is een geschikte kleur voor de woonkamer, eetkamer, speel/kinderkamers.

Fel donkergeel

Geel is een kleur die staat voor tolerantie, maar ook voor autoriteit. Geel is een kleur die opwekkend is en stimuleert de geest en de spijsvertering. Geel is geschikt voor de woonkamer, de hal en overloop en kinderkamers.

5. METAAL – helderheid en precisie

Wit

Wit is de kleur van zuiverheid en puurheid. Het kalmeert de emoties. Wit is geschikt voor alle ruimten in huis. Vooral in combinatie met felle kleuren.

Grijs

Grijs staat voor onafhankelijkheid en vormt een schild voor invloeden van buitenaf. Toch heeft grijs vaak een negatieve lading en wordt geassocieerd met mist en rook, wit noch zwart. Te veel grijs wordt niet aangeraden in woonruimten. Werk meer met accenten. Grijs, bij voorkeur in warme tinten, is met mate geschikt voor studeer- en werkkamers.

Goud

Goud is de kleur van kracht en overvloed, maar ook voor hogere idealen en wijsheid.
Kleurcombinaties combineren ook de eigenschappen van de kleuren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *