stank in huis

Oorzaken van vieze geurtjes in huis

Vieze geurtjes in en om het huis kunnen niet alleen storend zijn, maar ook ongezond. Reden genoeg om het niet om zijn beloop te laten en eindelijk in actie te komen. Om iets aan die vieze geur te doen, moet je eerst weten waar het vandaan komt. Soms is dat duidelijk. Kan je zelf niet achterhalen wat de oorzaak van de vieze lucht is, kan kan je daar een gespecialiseerd bedrijf voor inhuren.

Veel voorkomende oorzaken van vieze geuren in huis:

(Dode) dieren

Dieren zoals muizen of andere knaagdieren kunnen ongemerkt je huis, kelder of schuur binnengaan en doodgaan. Dat veroorzaakt een vieze geur. Om van die geur af te komen, zul je het dode dier moeten vinden en verwijderen. Dat betekent dat je moet zoeken.

Een dood dier kan zich bijvoorbeeld bevinden :

  • achter of tussen muren
  • tussen vloeren of onder vloerplanken
  • tussen isolatiemateriaal
  • bij ventilatieschachten
  • bij leidingen of afvoeren

Huisdieren

Niet alleen ongewenste dieren, ook je eigen huisdieren kunnen verantwoordelijkheid zijnvoor vieze geuren in huis. Voorkomen is beter dan genezen, geldt ook in dit geval. Regelmatig schoonmaken van kattenbakken, kussens, etensbakken en slaapplekken kan stank terugdringen. Maak ook de muren rondom de hondenmand en de kattenbak schoon. Zelfs muren kunnen op den duur gaan stinken.

Riool en afvoer

Als je een rioollucht ruikt of je afvoerputje stinkt kan dat verschillende oorzaken hebben.

Maak, om verstopping te voorkomen, regelmatig de afvoerpuntjes schoon. Controleer of de afvoeren goed doorlopen. Loopt het water ergens minder goed weg, dan is er waarschijnlijk een verstopping en dat kan een stank veroorzaken.

Een verstopping in de gootsteen in de keuken wordt meestal veroorzaakt door vet, zeep en etensresten. Gooi regelmatig een handje soda en een liter kokend water door de gootsteen om verstopping te voorkomen.

Een rioollucht kan behalve vervelend ook nog eens ongezond zijn. Als je het probleem zelf niet kan oplossen, roep dan professionele hulp in.

Elektriciteit

Elektriciteit kan op verschillende manieren voor een vieze lucht zorgen. De lucht kan in de verte aan vis of urine doen denken.

  • Elektrische bedrading kan oververhit raken en gaan smelten.
  • Er kan een vieze lucht uit het stopcontact komen omdat isolatiemateriaal verhit wordt waardoor vieze geuren ontstaan.

Schimmel

Schimmel heeft een kenmerkende geur. Als je denkt dat je schimmel ruikt, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Schimmels komen vooral voor in vochtige ruimten. Controleer daarom muren en plafond op lekkages en vochtige plekken. Probeer het vochtprobleem zelf te verhelpen of huur een bedrijf in dat daarin gespecialiseerd is.

Goed ventileren is een must om schimmel te voorkomen. Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.