deurmat

Vaarwel zand en vuil met een geschikte deurmat: de verschillen tussen een droogloopmat en schoonloopmat

Als je op zoek bent naar een geschikte deurmat, stuit je gegarandeerd op twee begrippen: een droogloopmat en een schoonloopmat. Dit zijn twee verschillende soorten deurmatten die wel erg op elkaar lijken, maar allebei wel een andere functie hebben. Hieronder vertellen we je meer over de verschillen tussen een droog- en schoonloopmat.

Het verschil zit ‘m in het doel van de mat

Het kiezen van een geschikte deurmat klinkt simpel, maar kan toch best ingewikkeld zijn. Het aanbod in matten is enorm en daarin wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Laten we eerst uitleggen wat het grote verschil is tussen droog- en schoonloopmatten. 

Het grote verschil tussen de twee matten zit hem namelijk in het doel van de mat. Dus: wil je liever dat je schoenen droog worden gemaakt, of wil je liever dat ze het vuil onder jouw schoenen halen? Dat is, simpel gezegd, het verschil tussen een schoonloopmat en een droogloopmat. Een schoonloopmat zorgt ervoor dat jouw schoenen worden schoongemaakt, terwijl een droogloopmat ervoor zorgt dat jouw schoenen worden drooggemaakt.

Een schoonloopmat kun je namelijk herkennen aan de stroeve vezels. De stroeve vezels zorgen ervoor dat het vuil onder jouw schoenen vandaan komt, wanneer je er met je schoenen op staat te vegen. Bovendien bestaan er zowel schoonloopmatten voor binnen als buiten. Een droogloopmat heeft daarentegen zachte vezels die ervoor zorgen dat het vocht wordt opgenomen. 

Wat past in jouw situatie?

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen de twee matten, is het belangrijk om na te denken wat het beste past in jouw situatie. Wil je graag een mat bij de deur die ervoor zorgt dat je met droge voeten binnen kunt stappen, aangezien je een houten vloer of parketvloer hebt waarbij water schadelijk is? Dan kun je beter kiezen voor een droogloopmat op maat. Of wil je voorkomen dat je om de haverklap moet stofzuigen omdat er zand is binnengekomen? In dat laatste geval is juist een schoonloopmat op maat handig. En zoals je waarschijnlijk al doet vermoeden: je kunt de matten dus op maat laten maken. Ideaal als je een grote hal hebt, of juist een kleine ingang.

Het voordeel van een schone binnenkomst

Een schone binnenkomst heeft veel voordelen. Zo hoef jij natuurlijk minder vaak de vloer schoon te maken, maar het zorgt er ook voor dat gasten een goede eerste indruk van jouw woning krijgen. Door een deurmat voorkom je namelijk vuil of water in huis en je wil natuurlijk niet dat jouw gasten dit meteen zien bij binnenkomst. Investeer daarom in een goede deurmat en ervaar de voordelen zelf.