De vergeten plekjes tijdens de lenteschoonmaak

Laatst bijgewerkt:

De lente is eindelijk aangebroken en dat betekent dat het bij veel mensen kriebelt om een flinke voorjaarsschoonmaak in huis te doen. En zo’n schoonmaak is pas écht grondig als je alle hoekjes in je huis meeneemt. Ook de hoekjes en plekjes die je normaal gesproken vergeet… ongemerkt kan hier namelijk heel veel stof landen en bacteriën kunnen zich hier makkelijk nestelen. Met onderstaande tips sla je geen hoekje meer over en is jouw huis in no time brandschoon!

Ga per kamer te werk

Het idee om je hele huis schoon te maken kan nogal overweldigend werken. Daarom is het belangrijk om per kamer te werk te gaan. Je gaat dus niet eerst overal in huis opruimen, gevolgd door afstoffen en tot slot stofzuigen, maar je doet eerst een hele kamer. Zo wordt de klus overzichtelijker en begin je pas aan de volgende kamer als er eentje helemaal afgerond is.

Vergeten plekje #1: Denk aan de tegelvoegen

Zelfs als je regelmatig de tegels in je badkamer schoonmaakt, dan nog blijven er vaak veel bacteriën achter in de voegen van de tegels. Om deze bacteriën te doden, smeer je wat tea tree olie met een wattenstaafje of watje in de voegen. Na een half uurtje zijn de bacteriën dood en is jouw badkamervloer weer brandschoon.

Vergeten plekje #2: Hoe schoon is jouw wasmachine?

Ook de wasmachine mag je niet vergeten tijdens de voorjaarsschoonmaak. Dat geldt overigens ook voor de vaatwasser. Er kunnen veel zeepresten achterblijven die bijvoorbeeld de leidingen kunnen verstoppen. Om je wasmachine schoon te maken doe je 50 gram baking soda in de trommel van je wasmachine en giet je 50 ml natuurazijn in het bakje voor het wasmiddel. Laat vervolgens de wasmachine op 60 graden draaien zonder kleding of andere spullen erin. Neem daarna het bakje voor de wasmiddel af met warm water en afwasmiddel.

Vergeten plekje #3: Een matras vol…

Er leven maar liefst 1,5 miljoen huisstofmijten in je matras. Help! Het is onmogelijk om alle huisstofmijten te doden en ze kunnen weinig kwaad, tenzij je een allergie hebt. Maar het is verstandig om je matras grondig schoon te maken van tijd op tijd. Je kunt het stof eruit kloppen met een mattenklopper en vervolgens het matras besprenkelen met baking soda. Laat dit een paar uur intrekken en zuig het vervolgens met de stofzuiger op. Fijn, je matras is als nieuw!

Vergeten plekje #4: De spullen waar je niet aan denkt

De alledaagse objecten en spullen die we dagelijks gebruiken en vaak ook aanraken, worden snel vergeten tijdens het schoonmaken. Neem dus ook dit soort objecten mee, zoals deurklinken, lichtschakelaars en afstandsbedieningen. Een doekje met water en wat natuurazijn doet wonderen!

Vergeten plekje #5: Stofzuigen waar je normaal niet komt

Als je zelf stofzuigt en je motivatie verliest, sla je vaak de moeilijkste hoekjes en plekjes over tijdens het schoonmaken. En juist daar waar je moeilijk komt met een stofzuiger, zit veel stof! Een robot stofzuiger kan dan een ideale oplossing zijn. Zo wordt de hele vloer schoon, ook onder je bed, onder de bank en onder kasten!

Vergeten plekje #6: Wat zit er in je raambekleding?

De vensterbank en raambekleding, zoals luxaflex of jaloezieën, zijn ook makkelijk te vergeten tijdens je schoonmaak. Maar in je raambekleding kan heel veel stof terecht komen! Het is daarom belangrijk om je raambekleding regelmatig schoon te maken, of je nou een houten jaloezie hebt hangen of een kunststof luxaflex.

Met bovenstaande tips wordt jouw lenteschoonmaak een groot succes en wordt je huis schoner dan ooit tevoren. Succes!