Foto:David Schwarzenberg/pixabay

10 Voorwerpen die viezer zijn dan je toilet

Laatst bijgewerkt:

We willen natuurlijk niemand smetvrees bezorgen maar er zijn voorwerpen die dagelijks meermalen vastpakt, die viezer zijn dan je toilet. Hoe dat kan? Een toilet wordt regelmatig schoongemaakt en dat wordt bij deze 10 voorwerpen nogal eens vergeten.

Normaal was je je handen als je naar het toilet bent geweest. Maar doe je dat ook iedere keer als je deze voorwerpen hebt gebruikt? En hoe vaak maak je onderstaande gebruiksvoorwerpen eigenlijk schoon?

#1 De afstandbediening

De afstandbediening is een voorwerp dat iedereen makkelijk oppakt. Het gaat van hand tot hand en wordt overal neergelegd. Soms valt hij op de grond of zakt hij weg tussen de kussens van de bank. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor game controllers.

Ontsmet je afstandbediening regelmatig met wat schoonmaakalcohol.

afstandbediening
afstandbediening vaker schoonmaken

#2 Je mobiele telefoon

Je mobiele telefoon, je sleept hem overal mee naar toe en je legt hem overal neer. Ook als je je mobiel niet meeneemt naar het toilet, is je mobiel een broedplaats van bacteriën afkomstig van alle andere dingen die je ook hebt aangeraakt. Uit onderzoek blijkt een mobiele telefoon of tablet tot 10x meer bacteriën te bevatten dan een toiletbril. Hoe vaak maak je je mobiel echt goed schoon?

Schoonmaken

Schoonmaken is simpel, zorg bijvoorbeeld dat je een een flesje schoonmaakalcohol of alcoholdoekjes bij je hebt.

#3 Je oortjes

Oortjes liggen overal. Je neemt ze mee in je tas of in je zak, ze liggen op de bank of in je bed en soms hangen ze op de grond. Daarna stop je ze weer in je oor.

Schoonmaken

Maak er een gewoonte van om ze schoon te maken als je ook je mobiele telefoon schoonmaakt. Gebruik een wattenstaafje dat je in de schoonmaakalcohol dept om oorsmeer te verwijderen en ze goed te ontsmetten. Een mengsel van 1 deel water en 1 deel azijn helpt ook.

#4 Je toetsenbord

Toetsenborden zijn gemaakt om aan te raken, daar ontkom je niet aan. Dat doe je niet altijd met schone handen. Daarnaast eet je misschien nog eens een broodje boven je toetsenbord of wrijf je in je ogen. Je toetsenbord is een verzamelplaats van stof, huidschilfers, kruimel en ander vuil.

Schoonmaken
Maak je toetsenbord tenminste één keer in de week schoon.

  • Zuig je toetsenbord met een kruimeldief of stofzuiger of blaas het schoon met een spuitbus met perslucht.
  • Neem je toetsenbord daarna af met een doekje met alcohol.

#5 Deurknoppen

Het is natuurlijk onmogelijk om iedere keer je handen te wassen nadat je een deurklink hebt aangeraakt. Mensen niezen of hoesten in hun hand, maken eten klaar en aaien de hond en kat en pakken dan de deurklink vast. Geen overbodige luxe dus om deurklinken en deurknoppen regelmatig schoonmaken.

Schoonmaken

Maak deurklinken één keer in de week schoon met een vezeldoekje en een sopje. In het griepseizoen kan je het wat vaker doen.

deurklinken bron van bacteriën

#6 Lichtknopjes

Voor lichtknopjes geldt in iets mindere mate hetzelfde dan voor deurknoppen. Je raakt lichtknopjes alleen met je vingers aan en niet met je hele hand. Lichtknoppen worden vaak vergeten bij het schoonmaken.

Schoonmaken

Als je de deurknoppen schoonmaakt, neem dan gelijk de lichtknoppen mee, die zitten er meestal naast. Een vochtig vezeldoekje met een sopje is voldoende.

#7 Houten snijplanken

Snijplanken en met name houten snijplanken kunnen een bron van bacteriën zijn omdat het vuil zich in de groeven kan nestelen. Ook kruisbesmetting kan voorkomen als je bijvoorbeeld groenten snijdt op een snijplank waar je eerst vlees op hebt gesneden. Gebruik bij voorkeur een aparte snijplank voor vlees.

Schoonmaken
Een snijplank moet na ieder gebruik met zeep en heet water gewassen worden. Een kunststof snijplank kan je ook mee laten draaien met de afwasmachine.

#8 Schoonmaaksponzen en vaatdoekjes

Het is algemeen bekend dat schoonmaaksponsjes en vaatdoekjes verzamelplaatsen zijn van bacteriën. Koop daarom liever goedkope sponsjes die je weggooit na gebruik en vervang je vaatdoekjes iedere dag. Keukenpapier is een voor veel schoonmaakklusjes een goed alternatief.

Schoonmaken
Ten onrechte wordt weleens gedacht dat je sponsjes kan schoonmaken door ze een paar minuten in de magnetron te doen. Dat is niet voldoende. Je kan sponsjes eventueel wel desinfecteren met schoonmaakalcohol. Was vaatdoekjes op 60 of 90 graden.

#9 Boodschappentassen

Je doet er van alles in. Groenten en fruit verpakt of los en ongewassen, pakjes vlees en vleeswaren die soms kunnen lekken. Dat maakt dat een boodschappentas snel vervuild. Je laadt alles uit, bergt je boodschappentas op tot de volgende keer. Op kamertemperatuur vermenigvuldigen de bacteriën in je tas zich makkelijk.

Schoonmaken
Maak een tas na gebruik schoon. Probeer een aparte tas, vak of plastic tas te reserveren voor vlees.

#10 Je handtas

En, last but not least, de handtas. bijna iedere vrouw heeft er dagelijks één bij zich. En die tas wordt overal zonder er al te veel over na te denken neergezet. Op de toonbank, in de auto, in het openbaar vervoer, op de grond in b.v. restaurants, ziekenhuizen, je werk en in boodschappenkarretjes. Soms hangen ook de hengsels op de vloer.

Schoonmaken
Maak de hengsels regelmatig schoon en ook de onderkant van de tas. Desinfecterende doekjes zijn hiervoor handig. Er zijn ook speciale leer reinigingsdoekjes