spiegels schoonmaken met alcohol
foto: Suhyeon Choi/unsplash

Dit maak je allemaal schoon met schoonmaakalcohol

Schoonmaakalcohol is een ontsmettingsmiddel. De chemische naam is isopropanol of Isopropyl alcohol en is ook wel bekend onder de Engelse naam: rubbing alcohol, Je kan het in verschillende percentages krijgen. Percentages van 70% en 99% komen het meest voor.

Schoonmaakalcohol kan heel goed bacteriën doden maar dan moet het percentage wel minstens 60% zijn.

Let op: Schoonmaakalcohol is brandbaar dus gebruik het niet in de buurt van open vuur.

Hiervoor gebruik je schoonmaakalcohol

In het huishouden gebruik je schoonmaakalcohol bij de volgende klussen:

#1 RVS

Wie roestvrijstaal (RVS) in de keuken heeft, weet hoe lastig het is om het streeploos schoon en glanzend te krijgen. Doe wat schoonmaakalcohol in een spuitflesje. Spuit het op de oppervlakten van RVS apparatuur zoals koelkasten, fornuizen, broodroosters, enz. Wrijf het uit met een microvezeldoekje. Probeer altijd met de vezel mee te wrijven.

#2 Ramen en spiegels

Net als RVS is glas een glad oppervlakte. Alcohol lost vlekken en vet op en het droogt snel en streeploos op.

#3 Chromen kranen

Schoonmaakalcohol geeft niet alleen glans aan RVS (zie #1), maar ook aan chromen kranen in je badkamer en keuken. Als je je kranen hebt schoongemaakt, spuit er dan nog wat schoonmaakalcohol en droog ze met een zachte doek.

#4 Brillenglazen

Smerige brillenglazen zijn een ergernis. Houd een klein sprayflesje dat je vult met 3 delen schoonmaakalcohol en 1 deel water en een 1 klein druppeltje afwasmiddel. Zo heb je je eigen brillenreiniger gemaakt. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoekje. Keukenpapier kan krasjes veroorzaken.

#5 Elektrische apparatuur

Schoonmaakalcohol kan je helpen om de gladde oppervlakten zoals het scherm van je mobiel, laptop, computer of tv schoon te maken en tegelijk te ontsmetten. Let wel op dat het niet in barsten of kieren komt.

#6 Permanente stift verwijderen

permanente stift

Permanente stift is bedoeld om ergens permanent op te blijven. Toch kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je het per ongeluk op je kleding krijgt.

Leg een stukje keukenpapier onder of tussen je kleding. Dat keukenpapier is bedoeld om de inkt van de stift te absorberen. Bewerk de vlek met schoonmaakalcohol. Als de stof niet te teer is, kan je dat met een tandenborstel doen, anders met een katoenen doekje

#7 Sieraden schoonmaken

Zilveren en gouden sieraden kunnen door het dragen en het gebruik van huidcrèmes dof worden. Schoonmaakalcohol kan je hierbij helpen.

  • Meng 75-125 ml alcohol met een theelepel afwasmiddel.
  • Leg je sieraden er een paar minuten in.
  • Haal ze eruit en poets ze na met een oude tandenborstel.
  • Spoel ze af met water en laat ze drogen.

Je zal zien dat je sieraden weer blinken als nieuw.

PS. Gebruik deze methode niet op parels en sieraden met halfedelsteen of edelsteen. Niet alle soorten kunnen er tegen.

#8 Stickers verwijderen

Stickers verwijderen of resten van stickers haal je makkelijk weg met wat schoonmaakalcohol. Doordrenk een keukenpapier met alcohol en laat het even intrekken. Niet te lang want het verdampt snel.

#9 Stinkende schoenen

Heb je stinkende (sport)schoenen? Die geur wordt veroorzaakt door bacteriën. Spuit er wat schoonmaakalcohol in en laat ze drogen. Als je ze in de zon laat drogen werkt het dubbel zo goed. UV-stralen gaan ook bacteriën tegen.

#10 Fruitvliegjes

Alcohol is een goed werkend verdelgingsmiddel voor fruitvliegjes. Spuit er wat op en ze zijn meteen dood. Spuit de alcohol niet op het fruit.

#11 Bevroren ramen

Leg een spuitflesje met 1 deel water en 2 delen schoonmaakalcohol in de auto voor als het gaat vriezen. Door de alcohol ontdooien je ruiten zonder krabben.

spons

#12 Sponzen en make-up sponzen schoonmaken

Wil je sponzen, make-up sponsjes of make-up borstels ontsmetten en reinigen. Doordrenk ze met schoonmaakalcohol en laat ze drogen. Dit is een goede bespaartip want zo geef je sponzen een tweede leven.