Of je het nu wilt of niet, maandelijks betaal jij je rekeningen.
De huur, de maandelijkse aflossing van je hypotheek, de energierekening, je verzekeringen en abonnementen voor televisie, bellen en internet.
Zo kan het zijn dat er weinig overblijft aan het eind van de maand. Of Spaar je minder dan je had gehoopt. Zo lijkt een nieuwe garderobe, een ander huis of die ene droomvakantie wel erg ver weg.
Speciaal voor jou hebben wij vijf stappen opgesteld die je door jouw uitgaven heen helpen. Je zult zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om maandelijks euro’s over te houden. Besparingen waarmee jij straks kunt sparen voor echt leuke dingen en mooie momenten.
Stap 1: de in- en uitkomsten
We beginnen bij het begin: er moet een balans opgemaakt worden. Wat komt er maandelijks binnen en wat gaat eruit? Pak je afschriften erbij en zet alle inkomsten aan de linkerzijde en alle uitgaven aan de rechterzijde. Zo begin je met het maken van een lijst. Waar zitten de grootste uitgaven? En wat kwam er zo gezegd tussendoor? Door dit allemaal op een rijtje te zetten wordt je direct een stuk bewuster over al je uitgaven.
Stap 2: de bezem door je uitgaven
Inzicht verkrijgen in je eigen uitgavenpatroon helpt je verder. Je hebt nu een helder overzicht. Je weet waar alles naar toe gaat. De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: gebruik ik dit echt? Wanneer het antwoord ja is kun je altijd zoeken naar een goedkopere optie.
Tegenwoordig winkelen veel Nederlanders online, waarbij het CBS spreekt zelfs van stormachtige ontwikkelingen in de webverkopen. Zoek jij wel eens naar kortingscodes? Betaal je niet teveel bij een bepaalde website? Goed om te weten is dat er altijd aanbiedingen, kortingscodes en goedkopere seizoenen zijn om te bestellen. Timing is hierbij essentieel.
Gaat er maandelijks een groot bedrag naar je boodschappen? Kijk dan goed of dat misschien ligt aan kleine boodschappen tussendoor. Het scheelt vaak als je eenmaal per week al je boodschappen doet. Vaak zijn er wekelijkse aanbiedingen waar jij in een keer van kunt profiteren.
Stap 3: de noodzakelijke lasten verlagen
Sommige lasten zijn nu eenmaal noodzakelijk. Hier maak je immers dagelijks gebruik van. Maar dat betekent niet dat er niet grondig op bespaart kan worden. De rekening voor energie (gas en licht), je zorgverzekering, je autoverzekering en zelfs je abonnement op internet, televisie en internet. Er kan op ieder moment een goedkopere optie zijn.
Stap 4: vergelijken
Hoe ga je na of jouw zorgverzekering bijvoorbeeld goedkoper kan? Door te vergelijken. De zorgkosten stijgen ieder jaar en het is aan de zorgverzekeraars om te bepalen wat er met premies gebeurt.
Misschien denk je nu wel dat jij een prima abonnement hebt voor internet, televisie en bellen. Bedenk dan toch dat er altijd nieuwe aanbiedingen zijn en er een abonnement kan zijn wat op dit moment beter aansluit op jouw behoefte. Je telefoonabonnement zou bijvoorbeeld goedkoper kunnen en ook je internetgebruik kan veranderd zijn. Je doet er verstandig aan je abonnement(en) daarop aan te passen.
Wist je dat uit het ‘TOF Tracker’ onderzoek van GfK blijkt dat veel Nederlanders teveel betalen voor hun autoverzekering? Zo doe je er dus goed aan om via een vergelijker te kijken of je een autoverzekering kan kiezen die beter aansluit bij jouw situatie. Kijk goed naar of de dekking en de leeftijd van de auto bij elkaar passen. Is dit niet het geval? Zorg dan dat je overstapt naar een goedkopere autoverzekering.
Stap 5: sparen voor leuke dingen
Inmiddels ben je tot de conclusie gekomen tijdens het doorlopen van de eerste vier stappen dat je maandelijks meer geld kunt overhouden. Maandelijks en zo ook jaarlijks extra euro’s in je zak houden kan bijvoorbeeld bijdragen aan een prachtige vakantie of zorgen voor een buffer. Blijf altijd scherp en vergelijk je noodzakelijke uitgaven via een vergelijker. Succes!