geld lenen

Snel geld nodig, wat zijn de mogelijkheden?

We leven in dure en onzekere tijden. De energieprijzen en prijzen van de dagelijkse boodschappen rijzen de pan uit. Zo kan het makkelijk gebeuren dat je, als je een onverwachte financiële tegenvaller hebt, plotseling geld tekort komt. De wasmachine of de auto kunnen bijvoorbeeld kapot gaan. Kleding moet toch gewassen worden en je auto heb je misschien nodig om naar je werk te gaan. Hoe kom je in dat geval snel aan geld?

Snel geld lenen

Wie snel geld nodig heeft, zal waarschijnlijk op zoek gaan via het internet en ‘snel lening aanvragen‘ intypen. Als je dat doet, krijgt meteen een hele rij advertenties en aanbiedingen.

De verleiding kan groot zijn om direct in te gaan op de eerste de beste aanbieding. Maar snelle leningen, waar weinig eisen aan gesteld worden, zijn vaak onnodig duur door hoge woekerrentes en er kunnen hoge boetes bijkomen als je niet op tijd kan terugbetalen.

Hoe kan je snel, betaalbaar én betrouwbaar lenen?

Volg deze stappen om betaalbaar en zonder onnodige risico’s te lenen.

  • Controleer de instelling of organisatie waar je wilt lenen. Check of het bedrijf een AFM (Autoriteit Financiële Markten) vergunning heeft.
  • Lees het contract met alle voorwaarden en bedragen goed door voor je tekent. Is het moeilijk te begrijpen, vraag dan iemand die er meer verstand van heeft, om het even te lezen.
  • Let op of de rente variabel of vast is. Als de rente variabel is, weet je van te voren niet hoe hoog de bedragen zijn die je moet afbetalen. Zeker als de lening een lange looptijd heeft en de rente stijgt, dan kan dit flink oplopen.
  • Lenen kost altijd geld. Als je spaargeld hebt, dan is het verstandiger en goedkoper om dat eerst te gebruiken voordat je geld gaat lenen.
  • Kies een aflossingsbedrag dat redelijk is en dat je kan opbrengen.

Voldoe je aan de voorwaarden?

Aan de ene kant moet je dus een betrouwbare organisatie vinden. Maar aan de andere kant moet je zelf ook aan de eisen van die organisatie voldoen om een lening te krijgen. Zo zal een organisatie die geld uitleent eerst een BKR-check doen. Bij het Bureau Krediet Registratie kan je zien of iemand schulden heeft of ooit achterstanden heeft gehad. Heb je een BKR codering dan wordt lenen bij een bonafide instelling een stuk lastiger.

Geld lenen van familie of vrienden

Wie er niet te trots voor is en een goede band heeft met zijn familie of vrienden kan natuurlijk aan ouders, goede vrienden, broers of zussen vragen om geld te lenen. Als je zeker weet dat je het geld binnen een bepaalde periode weer kan terugbetalen, dan is hier niet zoveel mis mee. Toch loopt geld lenen niet zelden uit in ruzie. Het is daarom verstandig om de afspraken in elk geval op papier te zetten, zodat allebei de partijen weten waar ze aan toe zijn. En natuurlijk moet degene die leent zich aan de afspraken houden.