financieel plan

Redenen voor een financieel plan

Financiële crisis, recessie, dalende aandelenkoersen, kelderende huizenprijzen, ontslag een scheiding. Het zijn allemaal omstandigheden die invloed kunnen hebben op je financiële situatie.

Reden genoeg om er voor te zorgen dat jij je financiën op orde wilt hebben zodat dit soort tegenvallers zo min mogelijk grip op je krijgen. Hier volgen redenen voor een financieel plan.

Ben je op zoek naar financiële tips voor ZZP-ers? Kijk dan op ZZPdaily.


1. De huizenprijzen zijn gezakt

Omdat de huizenprijzen al een paar jaar aan het zakken zijn, is je huis minder waard geworden. Je huis is verreweg het grootste aandeel in je vermogen.
Weet jij exact wat je huis op dit moment waard is? Hoe ga je aflossen aan het eind van de rit (aflossingsvrij bestaat niet). Is het bij de huidige spaarrente, niet verstandig om extra boetevrij af te lossen?

2. Je pensioen is niet zo veilig als je dacht

Verzekeraars en pensioenfondsen hebben het moeilijk. Pensioen wordt voorlopig niet geïndexeerd omdat daar geen geld voor is. Dat betekent dat je pensioen minder waard wordt en wordt uitgehold door de inflatie. Hoe veilig is jouw pensioen eigenlijk?

3. Omdat je pensioenoverzicht onleesbaar is

En je pensioenreglement ook. Met vragen over je pensioen kom je bij Personeelszaken ook al niet verder. Tijd om het je eens goed te laten uitleggen.


4. Omdat je polismap een janboel is

Veel van die verzekeringen heb je vroeger ooit afgesloten. Omdat je verzekeringsmannetje heeft gezegd dat dat toen nodig was. Maar of je ze nog nodig hebt en of de dekking nog wel klopt is nog maar de vraag. Een specialist heeft dat zo gezien en kan meteen aangeven of het goedkoper kan, of dat het duurder moet (kan natuurlijk ook). Zoek je papieren maar alvast bij elkaar.

5. Omdat je steeds later met pensioen kan

De leeftijd waarop je AOW krijgt wordt steeds meer uitgesteld.Het staatspensioen wordt uitgesteld tot je 66e, misschien zelfs tot je 67e. Je zult dus langer moeten doorwerken dan gepland. Dat heeft ook financiële consequenties. Wil jij weten welke?

6. Omdat je huidige plan is verouderd

Je hebt al eens eerder een financieel plan laten maken. Omdat je het prettig vindt te weten waar je financieel aan toe bent als er onvoorziene dingen gebeuren. Bij ontslag, arbeidsongeschiktheid of overlijden van jou of je partner. Dat is al weer een paar jaar geleden. Maar de rekenrente is veranderd en de pensioentarieven ook (denk aan de gestegen levensverwachting). Daarom is het belangrijk dat je de rekenregels in je plan laat herijken, Zodat je toekomstverwachtingen weer een reëel beeld vormen. Laat om de vijf jaar een nieuw financieel plan maken, om teleurstellingen te voorkomen.

7. Omdat je situatie is gewijzigd

Je hebt een andere baan. Of een nieuwe partner. Misschien zijn er zelfs kinderen op komst! Allemaal zaken die van invloed kunnen zijn op je pensioen. En wat dacht je van de slechte rendementen op de beurs! Laat er bijtijds naar kijken zodat je met zekerheid weet of je dingen moet laten aanpassen.

8. Omdat je verzekeringsman ermee is opgehouden

Het is kaalslag geweest in verzekeringsland. Hogere scholingseisen, toezichtnormen en –kosten en een verbod op provisie hebben ertoe geleid dat duizenden tussenpersonen ermee zijn gestopt. Ze hebben hun klantenportefeuille verkocht of zijn failliet gegaan. Ja als je assurantieadviseur er niet meer voor je is, zul je zelf het zelf moeten regelen. Een mooi moment om orde te scheppen in al je polissen en jaaroverzichten.

9. Omdat het gemoedsrust geeft

Omdat het gemoedsrust geeft te weten, dat je financieel op schema ligt. En je financiële doelen realistisch en bereikbaar zijn. Voor te hoge prognoserendementen koop je letterlijk niets. Je hebt veel meer aan een nauwkeurig beeld van inleg en opbrengsten. In een goed financieel plan staan jouw financiële doelen centraal en wordt nauwkeurig berekend wat je maandelijks opzij moet leggen om je doelen te bereiken en je gezinsleden te beschermen tegen financieel onheil.

10. Omdat het uiteindelijk geld oplevert.

Des te vroeger je met sparen, aflossen, plannen begint, des te minder het je kost. En misschien is de uitkomst van het plan wel dat je geld kan besparen op bepaalde verzekeringen, leningen of je hypotheek.

Het maken van een financieel plan hoeft heus geen vermogen te kosten. Bedenk van tevoren wat je wilt weten of laten uitzoeken en spreek van te voren een prijs af.

Wil je weten wat een financieel plan kost in jouw situatie? Vul dan het formulier in voor een vrijblijvende offerte.