Hoe zit het met jouw arbeidsvoorwaarden?

Iedereen wil graag prettig en goedbetaald werk. Hoewel het niets aan de sfeer op je werk verandert, kunnen gunstige arbeidsvoorwaarden een baan wel een stuk aantrekkelijker maken.

In de wet wordt wel gesproken van arbeidsvoorwaarden maar er is geen duidelijke omschrijving van wat er precies allemaal onder die arbeidsvoorwaarden valt. In de praktijk wordt vaak onderscheid gemaakt tussen primaire, secundaire en soms tertiaire arbeidsvoorwaarden.

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Bij primaire arbeidsvoorwaarden denk je vooral aan je salaris. En dat klopt ook. 


In de primaire arbeidsvoorwaarden worden de serieuze zaken beschreven zoals het salaris, vakantietoeslag, het aantal uren dat gewerkt moet worden en de soort functie die iemand heeft. Ook of je thuis mag of moet werken wordt hier beschreven.

Een eventuele dertiende maand, bonus of andere variabele beloningen kunnen zowel tot de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden gerekend worden.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen flink verschillen per werkgever. Een auto van de zaak, een onkostenvergoeding en/of reiskostenvergoeding vallen hier bijvoorbeeld onder. Ook de vergoeding van studiekosten, de deelname aan een pensioenregeling en een collectieve zorgverzekering vallen onder de secundaire voorwaarden.


Verder kunnen werkgevers hun werkgevers ook mee laten doen aan een Nationaal Fietsplan waarbij de werkgevers een ‘fiets van de zaak’ of een leasefiets krijgen. Sommige werkgevers dragen ook bij bij eventuele kinderopvang en kunnen ook speciale verlofregelingen hebben.

Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak de zogenaamde extraatjes. Dingen die het werk aangenaam en aantrekkelijk maken. Zo hebben sommige werkgevers regelingen voor het gebruik van de bedrijfskantine, een fitnessruimte en zelf een kerstpakket kan in de arbeidsvoorwaarden beschreven staan. Zoek dus alvast maar een leuk kerstpakket uit op kerstpakket van Kerstpakket.net.

Het is overigens niet zo dat de werkgever verplicht is om deze secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Er kan natuurlijk wel over onderhandeld worden bij een sollicitatie. Maar het kan geen kwaad om je eens in de secundaire arbeidsvoorwaarden van een bedrijf te verdiepen voor je er gaat solliciteren.