motorverzekering kiezen

Hoeveel ben je kwijt aan een motorverzekering?

Ben je van plan om binnenkort een motor te gaan kopen? Of denk je erover na om te starten met rijlessen voor de motor? Dan kan het geen kwaad om je alvast te verdiepen in motorverzekeringen. Wil je straks de openbare weg op met je motor, dan moet deze verzekerd zijn. Als je nu alvast begint met het uitzoekwerk, dan scheelt dat later weer. Een goed begin is het halve werk!

Hoe ziet een motorverzekering eruit?

Als je een auto hebt, of als je een beetje verstand hebt van autoverzekeringen, dan zal het je snel opvallen dat de verzekering voor een motor erg lijkt op die voor een auto. Ook bij een motorverzekering heb je namelijk de keuze uit drie verschillende basisdekkingen: WA, beperkt casco en allrisk.

  • WA
    • Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je met je motor aanricht aan anderen of aan de spullen van anderen. Je bent verplicht om minimaal voor een WA-verzekering te kiezen.

  • Beperkt casco
    • Met beperkt casco ben je naast schade aan anderen ook verzekerd voor bepaalde vormen van schade aan je eigen motor. Het gaat dan wel om schade waar je zelf niets aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal, of door een botsing met een dier.

  • Allrisk
    • De meeste uitgebreide dekking ontvang je met volledig casco. Deze dekking wordt ook wel all risk motorverzekering genoemd. Naast schade door zaken die buiten je controle liggen, kun je met deze verzekering ook een vergoeding krijgen voor schade aan je eigen motor die is ontstaan uit eigen schuld. Bijvoorbeeld wanneer je in een botsing terecht komt waar je zelf de veroorzaker van was.

Hoeveel kost het?

De premie van een motorverzekering hangt af van meerdere factoren. Allereerst maakt je leeftijd uit. Ben je jonger en heb je nog niet eerder een motorverzekering gehad, dan zul je meer betalen dan iemand die ouder is en al jarenlang een motor verzekerd heeft. In dat laatste geval maakt het ook uit hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Met veel schadevrije jaren krijg je namelijk een flinke korting op je premie.

Natuurlijk maakt ook de dekking uit voor de premie. Kies je voor allrisk, dan betaal je veel meer dan voor WA. Breid je je basisdekking uit met aanvullende dekkingen, dan ga je automatisch ook meer premie betalen. Daar staat tegenover dat je in meer gevallen recht hebt op een vergoeding van je verzekeraar.

De premie van een motorverzekering kan dus verschillen door veel factoren. Het is dan ook lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je er maandelijks aan kwijt zult zijn. Wil je meer duidelijkheid, raadpleeg dan de website van een verzekeraar en reken daar je premie uit. Je weet dan precies met welke kosten je rekening moet houden.